Region Sjælland oplever stadig stigende beskæftigelse og stor tilflytning. Men mange unge flytter fortsat fra regionen, og uddannelsesdækningen trues af små ungdomsårgange.

Foto ABW

Danmark oplever stigende beskæftigelse, og det gælder også for Region Sjælland. Hele 77% af de sjællandske borgere i alderen 16-66 år er i beskæftigelse – det er en stigning på 4% set i forhold til sidste års uddannelsesanalyse.

Samtidig er færre borgere på offentlig forsørgelse. Det er tal, som glæder den nyudnævnte regionsrådsformand Trine Birk Andersen:

– Det er uhyre positivt, at så mange flere borgere i Region Sjælland er kommet i arbejde. En høj beskæftigelse er helt afgørende for at løfte regionen, og en forudsætning for det er gode uddannelsesmuligheder til alle. Derfor er det vigtigt, at vi som region også fremover får mulighed for at understøtte uddannelsesområdet, siger Trine Birk Andersen.

For mange børn og unge mangler de helt basale færdigheder
Der er stadig udfordringer, når det kommer til uddannelsesniveauet i Region Sjælland. Årets uddannelsesanalyse viser, at 18% af alle børn og unge i Region Sjælland forlader grundskolen uden at have opnået 02 i dansk og matematik. I halvdelen af regionens 17 kommuner er tallet over 20%.

Da de fleste ungdomsuddannelser kræver netop 02 i dansk og matematik, kan det blive ekstra svært for disse børn at tage og gennemføre en ungdomsuddannelse.

– Det er ærgerlige og bekymrende tal, som vi ser på med stor alvor. Det er afgørende for både den enkelte unge og for samfundet, at flere børn trives i deres skolegang og uddannelse. Fra Region Sjællands side ved vi, at der er enormt dygtige lærere på folkeskolerne, og vi vil gerne bidrage til samarbejdet om at bl.a. at sikre god trivsel og gode overgange mellem grundskole og ungdomsuddannelse, så ingen børn tabes på gulvet. Derfor har vi bl.a. også prioriteret 2 mio. kr. i 2025 til indsatser rettet mod faglig og social trivsel, siger formand for udvalget for Regional udvikling, uddannelse, kollektiv trafik og internationalt samarbejde Christian Wedell-Neergaard.

Flere borgere får en ungdomsuddannelse
Region Sjælland ligger fortsat et godt stykke efter de øvrige regioner, når man ser på antallet af borgere, der som 25-årige har gennemført en ungdomsuddannelse. Men hvor tallet har ligget stabilt på 72% af en ungdomsårgang i flere år, er tallet i år steget til 73%. Landsgennemsnittet er på 85%.

– Vi har stadig store udfordringer på uddannelsesområdet og er et godt stykke vej fra mål. Men det er positivt med en lille fremgang. Og så er det uhyre vigtigt, at vi på tværs af institutioner, kommuner, region og erhvervsliv fortsat arbejder for, at endnu flere borgere får en uddannelse, siger Christian Wedell Neergaard.

Opkvalificering er et hit
Årets særtema i analysen har fokus på voksne borgere, som opkvalificerer sig via AMU-kurser (arbejdsmarkedsuddannelser). Tallene viser, at antallet af AMU-kursister er steget med 6000 i perioden 2013-2023, og der er en høj gennemførsel på kurserne. I særtemaets interviews giver kursisterne udtryk for, at opkvalificeringen har givet dem nye kompetencer og en ny selvtillid, selvom flere har dårlige oplevelser fra deres tidligere skolegang med i bagagen. Det glæder Trine Birk Andersen:

– Alle borgere i Region Sjælland skal have mulighed for at tage en uddannelse tæt på, hvor de bor. Og med den stigende beskæftigelse har vi brug for alle mand på dæk – uanset om du er ung eller voksen. Samtidig er uddannelse et væsentligt middel til at forbedre den generelle sundhedstilstand. Gennem regional udvikling støtter vi uddannelse og arbejdspladser, og der er en vigtig sammenhæng mellem sundhedsopgaver og de regionale udviklingsopgaver. En fortsat sammenhæng vil kunne bidrage til større lighed i sundhed, siger regionsrådsformanden.

Kilde.