17. december var en glædens dag i den nordøstlige del af kommunen. Mere end 100 husstande i landområderne omkring Slæggerupvej, Hvedstrup og Herringløse fik her besked om, at de får etableret højhastighedsbredbånd i 2020 med et tilskud på 4,3 mio. kr. fra Statens Bredbåndspulje og 210.000 kr. fra Roskilde Kommune.

For området og de mange ildsjæle, der har arbejdet for en fælles ansøgning fra lokalområdet til Statens Bredbåndspulje, var det kulminationen på to års arbejde, da den gode besked tikkede ind på en mail fra Energistyrelsen d. 17. december om formiddagen.

Foto: Roskilde Kommune

– Vi har oplevet en stor opbakning i lokalområdet, og uden den var vi aldrig nået i mål. Vi er meget glade for, at det nu er lykkedes at skaffe bedre bredbånd til vores lokalområde. For langt de fleste af os, der bor og lever uden for bygrænsen, er adgangen til netbank, arbejde og det offentlige udfordret af, at vores internetforbindelse er langsom og ustabil. Det var vi flere, der gerne ville gøre noget ved. Opbakningen kommer fra en gruppe ildsjæle, der har brugt deres netværk og viden om lokalområdet til at sikre en god dialog med og tilsagn fra ejerne af de enkelte adresser, siger Jan Tolstrup, en af tovholderne bag den fælles ansøgning.

I 2018 søgte området også puljen, men fik ikke nok point til at få den økonomisk støtte fra Staten. Heldigvis gav de ikke op og gjorde klogt brug af erfaringer fra sidste år til dette års ansøgning:

– Da vi søgte om tilskud i 2018, var det med to separate projekter. Vi fik selvsagt ikke tilskud, men da vi skulle prøve igen i 2019, var det med baggagen godt fyldt med erfaringer. Derfor sammenlagde vi de to projekter (Slæggerup-Soderup + Hvedstrup-Herringløse) i 2019, for at kunne lave et samlet projekt med flere adresser. Derudover har vi haft fokus på at hæve den egenbetaling, som er med til at give flere point, og opbakningen i lokalområdet må siges at være rigtig flot, siger Mathias Krog Steffensen, som også var en af tovholderne.

Udover 105 adresser i Roskilde Kommune består den samlede ansøgning også af 30 adresser fra Høje Taastrup Kommune og en enkelt adresse i Egedal Kommune.

Endnu et projekt fra Roskilde Kommune fik også støtte til højhastighedsbredbånd. Det drejer sig om Elmelygårdsvej syd for Roskilde by, hvor syv adresser kan se frem til en væsentlig forbedret digital oplevelse i hjemmet.

 

Roskilde Kommune hjælper til – både med opstart, bistand undervejs og økonomisk støtte

Det er endnu ikke alle boliger og virksomheder i Roskilde Kommune, som har mulighed for at få en hurtig og stabil internetforbindelse, og det kan være en væsentlig begrænsning i hverdagen, hvor selvbetjeningsløsninger, skoleafleveringer, hjemmearbejdspladser og et rigt kulturliv på internettet forudsætter en god internetforbindelse.

– Det er afgørende for vores borgere og virksomheder, at de har en pålidelig og hurtig internetforbindelse, hvor de bor. Som vores verden bliver mere og mere digital, bliver en god internetforbindelse noget nær lige så kritisk som fx el, fjernvarme og gas. Derfor glæder jeg mig over de mange bredbåndsprojekter i byerne, hvor flere får muligheden for at få opgraderet deres internetforbindelse uden statslig og kommunal støtte. Det er heldigvis flertallet. Men der skal noget mere til i landområderne, kan vi se, siger borgmester Tomas Breddam.

I landområderne kan der være længere mellem husene, og det gør det svært for bredbåndsselskaberne at tjene deres investeringer ind. Det kan Statens Bredbåndspulje afhjælpe ved at yde statsligt tilskud til etablering af højhastighedsbredbånd.

Kommunen har fokus på problemet med dårlige bredbåndsforbindelser og vælger bl.a. at støtte de lokale bredbåndsprojekter med kr. 2.000 pr. adresse – såfremt projektet også får støtte fra den statslige pulje. Den kommunale medfinansiering har øget sandsynligheden for, at projekterne har fået del i midlerne fra den statslige bredbåndspulje.

– Vi har en målsætning om, at alle borgere i Roskilde Kommune skal have adgang til højhastighedsbredbånd. Derfor hjælper Roskilde Kommune, hvor vi kan, ligesom jeg glæder mig over de aktive borgere i Roskilde Kommune, som over de seneste tre år har sikret højhastighedsbredbånd til godt 600 adresser i borgernes egne lokalområder, siger borgmester Tomas Breddam.

Udover den økonomiske støtte informerer og rådgiver kommunens bredbåndskonsulent borgere, der bor på en adresse, som kan søge puljen – bl.a. ved at invitere til borgermøder, hvor nye projekter kan blive skabt. Næste informationsrunde forventes i foråret 2020, da det netop er offentliggjort, at puljen videreføres til næste år.

Ens adresse er i udgangspunktet tilskudsberettiget, hvis man bor på en adresse i landzone og har max 10 mbit/s upload eller 2 mbit/s download på sin internetforbindelse. En ansøgning til Statens Bredbåndspulje skal som minimum bestå af to adresser og to underskrivere. Læs mere her på Energistyrelsens hjemmeside eller kontakt Roskilde Kommunes mobil- og bredbåndskonsulent på mobilogbredbaand@roskilde.dk.