Trafikken sander til, og en del af trængslen skyldes de mange biler, der leverer varer. En PhD studerende vil nu teste en løsning, hvor pendlere tager varer med og som belønning får rabat på rejsen.
En del af testen kommer til at foregå i Roskilde Kommune, hvor Klima- og Miljøudvalget og Klimarådet har sagt ja til at støtte projektet via Klimafonden.

“Idéen er enkel, men den kræver noget logistik for at få den ført ud i livet. Derfor har vi sagt ja til at være med i dette pilotforsøg, og vi giver lidt økonomisk støtte, så det kan lade sig gøre”, siger formand for Klima- og Miljøudvalget, Karim Friis Arfaoui.

“Det giver jo ikke rigtigt mening, at mange forskellige pakkefirmaer ligger og kører rundt til os med alle de pakker, vi fx har købt på nettet. Det udleder unødig CO2, og jeg tror mange gerne vil gøre en lille indsats samtidig med, at de sparer penge på rejsen”, siger udvalgsformanden.

I projektbeskrivelsen, som er sendt til Klimafonden af PhD studerende Andreas Fessler, DTU, fremgår det, at danskerne forventes at bruge 198 mia. kr. på E-handel i 2022, sammenlignet med 123 mia. i 2017. En tredjedel udgøres af fysiske varer, og dette øger efterspørgslen på billig og fleksibel levering.

Fra januar måned testes løsningen i praksis i samarbejde med DSB, Postnord og en række kommuner. Dermed bliver fx pendlere til/fra Roskilde blandt de første til at få muligheden for at få rabat på deres rejseudgifter ved at medbringe pakker.

Projektet i Roskilde tester som den eneste kommune også en løsning til oplandsbyer.

Der vil blive opstillet en pakkeboks ved et relevant busstop i en mindre by og en anden pakkeboks ved et centralt stop i Roskilde. På den måde skal testen både dække forbrugere i oplandsbyer, der får varer leveret den ene vej, og landområdernes erhvervsdrivende, der får en ny og grønnere mulighed for at sende deres varer den anden vej.

Klimakysset
Klimafonden har også støttet et andet projekt, som hedder “Klimakysset”. Klimakysset er en selvejende institution bestående af vejrvært og klimaformidler Nina Bendixen, skuespiller og underviser Line Østergaard og skuespiller og sanger Flemming Bang.

Klimakysset skal deltage i Trekronerskolens klimaundervisning for 6.-9. klasse – i alt 16 klasser.

Projektet vil inddrage teater, madlavning, kreaværksted med genbrug og plantning af blomster.
Forløbet vil gå i gang enten i foråret eller efteråret 2020.

Fakta
Klimafonden har i 2019 bevilget samlet 59.000 kr. til de to projekter “Klimadilemma” med Klimakysset og “Crowdsurfing Logistics in Cities” med PhD studerende Andreas Fessler.

Der er resterende midler fra Klimafonden 2019 på 141.000 kr., som anvendes til en pulje i 2020, der kan søges af Roskilde Kommunes skoler til at understøtte klima- og bæredygtighedsprojekter.