Presset på sygehusene vokser pga. COVID-19-epidemien, og det betyder, at mange sygehuse udskyder en del behandlinger for at tage sig af patienter med COVID-19. Men sundhedsvæsenet er stadig åbent. Hvis du bliver syg, skal du som altid kontakte din egen læge for at få hjælp. Det oplyses i en pressemeddelelse.
Prioritering er nødvendig
Den stigende smitte med COVID-19 i samfundet betyder, at flere patienter bliver indlagt, og at mange sygehuse bliver nødt til at prioritere, hvilke behandlinger de kan varetage på samme tid. Derfor vil nogle patienter få udskudt den aftalte tid på sygehuset.
Sundhedsstyrelsen har beskrevet de faglige principper for, hvordan sygehusbehandlingen skal varetages i den kommende tid, hvor sygehusene på grund af epidemien er nødt til at udskyde planlagte tider til patienter med andre sygdomme end COVID-19. Det vil altid være en konkret vurdering af den enkelte patient, om en aftale eller en behandling kan udskydes.
”Der er en række sygdomme, som fortsat vil blive behandlet fx kræftsygdomme. Men nogle patienter vil blive udskudt, fordi der skal være plads til at behandle patienter med COVID-19. Man vil blive kontaktet af sygehuset, hvis der er behov for at udskyde den tid, man har aftalt. Det kan for eksempel være, at du får udskudt din operation, hvis du skal have et nyt knæ, have behandlet åreknuder eller behandles for nedsunken livmoder,” siger vicedirektør Helene Probst.
Det grundlæggende princip er, at patienter med størst behov stadig skal behandles. Det betyder eksempelvis, at sygehusene stadig altid skal tage sig af akutte eller livstruende tilstande, eller tilstande hvor forsinket behandling medfører risiko for, at sygdommen forværres eller medfører tab af førlighed.
Som situationen er lige nu på sygehusene, er det lidt forskelligt, hvor presset hvert sygehus er. Sundhedsstyrelsen er i tæt dialog med regionerne om prioriteringen af patienter og også i hvilket omfang der er behov for at hjælpe hinanden på tværs af sygehusene i landet, så man som patient kan blive behandlet, hvis man fejler noget, som ikke kan vente, uanset hvor i landet man bor.
Sundhedsvæsenet er stadig åbent
Det er stadig vigtigt, at man søger hjælp til at få vurderet sin sygdom, hvis man har brug for det, fordi det kan have alvorlige konsekvenser for helbredet, hvis man ikke gør det. Det kan for eksempel vise sig, at man fejler noget, som bør og skal behandles hurtigt. Derfor yder sundhedspersonalet også en kæmpe indsats, og de vil stadig både tage sig af patienter med COVID-19 og patienter med andre sygdomme.
”Vi vil gerne understrege, at man stadig skal kontakte sin læge, hvis man er syg. Og hvis man skal henvises videre til behandling på sygehuset, vil man stadig blive det. Også selvom det ikke handler om COVID-19. På sygehuset vil der blive taget faglig stilling til, hvornår man kan behandles,” siger vicedirektør Helene Probst.