Sundhedsstyrelsen udgiver i dag ny statusrapport om COVID-19 epidemien. Det oplyser de i en pressemeddelse.
Danmark er i gang med anden fase af den kontrollerede genåbning og er langsomt på vej mod en mere normal hverdag. Epidemien er endnu ikke overstået, men antallet af syge er faldet, og det samme er antallet af personer, som testes positive for ny coronavirus. Samtidig må vi forvente, at COVID-19 er en sygdom, som vil være en del af sygdomsbilledet i flere år fremover.
”Vi står i en anden situation nu, end vi gjorde for 2 måneder siden. COVID-19 er en sygdom, som vi skal håndtere, samtidig med at vi skal åbne vores samfund og gradvist komme tilbage til et hverdagsliv. Der skal fortsat være fokus på at håndtere ny coronavirus i sundhedsvæsenet, men der er samtidig mange andre væsentlige sundhedsproblemer, som vi ikke må overse, og som vi skal have fokus på,” understreger centerchef Helene Probst fra Sundhedsstyrelsen.
I den nye statusrapport, som er den syvende i rækken, beskriver Sundhedsstyrelsen, hvordan smittespredningen nu og på sigt kan kontrolleres og begrænses, mens samfundet vender tilbage til normal aktivitet.
”Den ansvarlighed og tilslutning, der har været til myndighedernes anbefalinger har været unik og helt afgørende for, at epidemien er bøjet af. Vi skal fortsætte de gode vaner, som har virket rigtig godt. Når vi husker håndhygiejnen, når vi holder afstand, og når vi undlader at give kram og kindkys til venner, så kan vi se, at det virker. Den fortsatte tilslutning og opbakning til at forebygge smitte er meget vigtig, og for at sikre tilslutning fremover skal vi lave anbefalinger, der kan efterleves, samtidig med, at vi stadig holder fast i kvaliteten i vores hverdagsliv,” fortæller Helene Bilsted Probst.
Den seneste tid har der været iværksat en lang række tiltag til at forebygge smittespredning og sygdom. Tiltagene har haft en god effekt på epidemien, men de har samtidig haft indgribende virkninger for den enkelte dansker, økonomien og vores samlede folkesundhed.
”Konsekvenserne af tiltagene har været store, og selvom de har haft en tydelig effekt på epidemien, så er det vigtigt, at de kommende løsninger er holdbare over tid. Vi vil i den kommende tid fortsat have fokus på, hvilke tiltag vi skal fortsætte med, og hvilke der skal justeres, så vi sikrer en levedygtig og langsigtet løsning. Vi går fra en krisesituation til en mere almindelig hverdag, og vores retningslinjer og anbefalinger skal være bæredygtige og hjælpe til, at vi som samfund kan vende tilbage til at leve vores næsten normale liv,” siger Helene Bilsted Probst.
I den kommende håndtering af corona-epidemien lægges der op til en fælles indsats, for at nye smittetilfælde ikke spreder sig. Det betyder, at alle skal have kendskab til og være opmærksomme på symptomer, og muligheden for test, hjælp til selvisolering og kontaktopsporing. Det er løsninger, der skal hjælpe til en sikker genåbning af Danmark.
Se rapporten COVID-19 i Danmark – Status ved 11. epidemiuge.