Sundhedsstyrelsen har undersøgt, hvordan aktiviteten i sundhedsvæsenet er påvirket af corona-epidemien. Rapporten giver en status på situationen på sygehusene og i praksissektoren, herunder almen praksis og speciallægepraksis. Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelse.
Alle aktører i sundhedsvæsenet forventes nu at varetage de samme aktiviteter og indsatser som før epidemien med COVID-19. Som led i håndteringen af epidemien skete der en opbremsning i aktiviteten i sundhedsvæsenet, og derfor er udredning og behandling af flere patienter blevet udskudt. Sundhedsvæsenet er nu ved at planlægge, hvordan dette efterslæb skal indhentes.
”Vi følger ændringerne i sundhedsvæsenet, så vi kan sikre, at alle patienter med COVID-19 får behandling, samtidig med at patienter med andre sygdomme og tilstande også bliver tilset og behandlet. Det er samtidig afgørende at sikre, at de personer, der har behov for udredning og behandling, søger hjælp, og at sundhedsvæsenet er klar til at give den hjælp, de har brug for,” siger konstitueret vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst.
Rapporten er den anden rapport om aktiviteten i sundhedsvæsenet. Den første rapport dækkede kun sygehusaktivitet og viste en stigning i aktivitet i slutningen af april. Den nye rapport viser, at sygehusaktiviteten fortsatte med at stige i maj måned. På flere af sygehusområderne er aktiviteten nu normaliseret, hvilket vil sige, at den er tilbage på samme niveau som før corona-epidemien. Der er dog fortsat områder, som endnu ikke er normaliseret. Det gælder fx for henvisninger til udredning på sygehuse, herunder udredning under pakkeforløb for kræft, og derfor vil Sundhedsstyrelsen sammen med de øvrige aktører på området have fokus, at aktivitetsniveauet øges her.
Den nye rapport indeholder også tal for aktiviteten i praksissektoren. Monitoreringen viser blandt andet, at der har været et utilsigtet fald i antallet af udførte børnevaccinationer og i antallet af udførte celleprøver fra livmoderhalsen. De sidste anvendes til screening for livmoderhalskræft. Rapporten viser samtidig, at aktiviteten stiger væsentligt, fra det tidspunkt hvor der blev åbnet for øget aktivitet i almen praksis og speciallægepraksis.
”Det er rigtig positivt, at vi ser en klar stigning i aktiviteten i praksissektoren. Hvis man har udsat at deltage i screeningsprogrammet for livmoderhalskræft eller har udsat at få sine børnene vaccineret, så er det vigtigt at man følger op og får bestilt tid hos sin praktiserende læge,” siger konstitueret vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst.
Sundhedsstyrelsen vil fortsat holde øje med, at aktiviteten i sundhedsvæsenet bliver normal hos de patientgrupper, hvis sundhed kan blive særlig påvirket, hvis der sker en nedgang i aktiviteten i sundhedsvæsenet. Hen over sommeren forventes aktivitetsniveauet at være påvirket af, at sundhedspersonalet skal afvikle ferie på samme måde som resten af samfundet, men herefter forventes det at stige igen.