Der er gode takter at læse i det nye vækstregnskab, som Center for Vækstanalyse netop har lavet for Roskilde Kommune. Den private beskæftigelse i Roskilde blev mærkbart ramt af Takedas udflytning i 1. kvartal 2014, men nu stiger beskæftigelsen støt – med sikker kurs mod tiden før finanskrisen.

I årene efter den økonomiske krise har beskæftigelsen i Roskilde mærket stor tilbagegang. Fra 2010 til 2013 faldt antallet af private jobs i Roskilde Kommune med 4 %, og da tilbagegangen så ud til at være slut, forsvandt der med Takedas flytning ved ét ryk 500 jobs. Efterfølgende har Roskilde Kommune imidlertid haft en meget positiv beskæftigelsesfremgang i slutningen af 2014, så tabet af de 500 arbejdspladser er således allerede indhentet igen. Dette glæder Lars Lindskov, formand for Udvalget for Vækst, Erhverv og Globalisering i Roskilde Kommune:

”Vi kunne allerede i tallene fra 2013 se at tabet af private arbejdspladser efterhånden var stoppet. Men som direkte konsekvens af Takedas flytning fra kommunen mistede vi pludselig i omegnen af 500 private jobs, så det er virkelig godt gået, at vi allerede her et år efter er oppe i niveau igen. Det glæder mig meget,” siger Lars Lindskov.

Fra 3. til 4. kvartal 2014 blev der skabt 558 nye private jobs i kommunen, og der er omregnet til fuldtidsstillinger ved årets udgang 16.750 private ansatte i Roskilde Kommune. Det er især IT- og kommunikationsområdet, der bærer fremgangen. Området har de seneste fem år, mens den generelle beskæftigelse i kommunen har været faldende, oplevet en stor beskæftigelsesfremgang på ca. 20 %. Der er pr. 4. kvartal 2014 godt 1.700 privat IT- og kommunikationsansatte i Roskilde Kommune. Det betyder at hvert femte IT- og kommunikationsjob i Region Sjælland nu er beliggende i Roskilde Kommune.

”Man må sige, at det er en branche, som i dén grad formår at byde ind og tilbyde nye løsninger, så stor ros til dem. Jeg håber, vi kommer til at se mange andre brancher få ligeså god vind i sejlene. Hver eneste ny arbejdsplads tæller – ikke mindst for den medarbejder som får jobbet,” siger Lars Lindskov.

Analysen viser samtidig en mindre stigning i antallet af offentlig ansatte, især indenfor uddannelsessektoren.

”Det er naturligvis primært de private arbejdspladser, der er brug for, når vi ønsker mere vækst, men flere ansatte på vores uddannelsesinstitutioner betragter jeg som en god ting – set i lyset af at vi som kommune arbejder meget målrettet på at få flest mulige af de unge til at tage en uddannelse,” siger Lars Lindskov.

Et andet fokus han som udvalgsformand har i den kommende tid, er udbygningen af de stærke relationer mellem kommunen, erhvervslivet, uddannelsesinstitutionerne og andre aktører.

”Vi så under krisen, at det private erhvervsliv er meget følsomt overfor selv mindre konjunkturændringer. Noget af det, som kan være med til at afbøde dette, er, hvis alle de andre parter formår at understøtte virksomhederne med præcist den arbejdskraft, de har brug for, de rette uddannelser og den rette service i det hele taget. Derfor vil vi arbejde målrettet på nye givende samarbejdsformer,” siger Lars Lindskov – med henvisning til projektet IQ som netop har til hensigt at styrke det tværgående kendskab og sætte Roskilde Kommune på landkortet, som et attraktivt sted at studere, arbejde og etablere nye virksomheder.

Fakta
Center for Vækstanalyse laver hvert kvartal et vækstregnskab for Roskilde Kommune. Det seneste regnskab tager udgangspunkt i tal til og med 4. kvartal 2014, da det er de nyeste tal. Læs mere i den vedhæftede analyse: VækstRegnskab_Roskilde_2015_3kvt