Antallet af ældre i den danske befolkning stiger, og ventelisten til en plejeboligplads bliver kun længere. Konsekvensen er, at presset på plejeboligpladser kun vil blive hårdere de kommende år, og her vil friplejeboligområdet være en løsning, mener vicedirektør i Dansk Erhverv.
Ældreplejen er ramt af en mangel på plejeboligpladser, og det er tidligere kommet frem, at færre plejehjemspladser per ældre gør, at der kun er plads til de allerdårligste på landets plejehjem. Fra 2022 til 2030 vil antallet af ældre over 80 år stige med over 46 pct. fra 290.000 til 425.000, og det vil sætte et yderligere pres på området.
Ifølge den netop offentliggjorte rapport Redegørelse om ældreområdet 2023 fra social-, bolig- og ældreministeriet er der over 19.000 på venteliste til en plejeboligplads, hvilket er en stigning på næsten 1.100 personer siden 2016. Her er der 13.715 personer på ventelisten til en plejebolig inden for fritvalgsordningen. Den demografiske udvikling vil kun lægge yderligere pres på plejeboligpladserne de kommende år, og ifølge Dansk Erhvervs seneste analyse på området er der et behov for næsten 7.500 plejeboligpladser ekstra i 2030.
”Den lange venteliste, behovet for plejeboligpladser og den demografiske udvikling er dybt bekymrende. Vi skal handle nu, hvis vi skal sikre, at de ældre får gode, sidste år med livsglæde og livskvalitet,” siger Mette Feifer, der er vicedirektør i Dansk Erhverv.
Inddrag private og selvejende leverandører i kommunernes arbejde
Det store behov for flere danske plejeboliger kan ifølge Dansk Erhverv vendes af en styrkelse på friplejeboligområdet.
Her efterspørger organisationen fair rammevilkår for friplejehjemmene, så det er muligt at etablere sig i kommunerne. Derudover opfordrer Dansk Erhverv landets kommuner til at sikre det store behov for friplejeboligpladser både nu og i fremtiden ved at inddrage private og selvejende leverandører på fair og lige vilkår.
”Vi bliver nødt til at bringe alle ressourcer og kræfter i spil for at imødekommende det demografiske træk og behovet for plejeboligpladser. Friplejehjem er en fleksibel og hurtig vej til at få et nyt moderne plejehjem ind i kommunen og imødekomme behovet for flere plejeboligpladser. Det er leverandøren af friplejehjemmet, som afholder omkostningerne i forbindelse med etablering af friplejehjemmet og derfor skåner det den kommunale anlægsramme. Derudover så giver friplejehjem også borgerne større mulighed for selv at bestemme, hvordan de vil bruge deres alderdom,” siger Mette Feifer.