Dit Roskilde har bedt de nyvalgte og genvalgte medlemmer af byrådet om at besvare tre spørgsmål. Lars Lindskov fra Konservative medvirker her. Lars er formand for Erhvervsudvalget.
Hvor står Roskilde stærkest?
Roskilde Kommune har en række styrkepositioner. Geografisk er vi beliggende i smukt landskab med en balanceret by- og landsbystruktur og god adgang til regional infrastruktur. Roskilde by er en stærk købstad og spredt udover kommunens store geografi har vi et rigt og branchemæssigt spredt erhvervsliv med 4.500 virksomheder. Der er et ekstremt stort og varieret uddannelses- og forskningsmiljø med både praktiske og akademiske uddannelser. Roskilde er kendt for sine mange turistattraktioner og historiske kulturværdier, der tiltrækker turister og besøgende fra ind- og udland. Det medvirker til at finansiere vores velfærdssamfund. Med over 900 foreninger er der rig mulighed for at udfolde sig i fritiden – og alle disse styrkepositioner medvirker til, at Roskilde er en attraktiv bosætningskommune.
Hvad udfordrer os?
Borgernes og virksomhedernes oplevelse af den leverede velfærd står ikke mål med skatter og prisniveau for at bo i kommunen. Vi skal kunne forvente bedre service og højere kvalitet i løsningerne til den pris, kommunen løser opgaverne for. Flere private aktører skal inviteres inden for i opgaveløsningen på en række område. Det gælder både store og små anlægs- og driftsopgaver, men også partnerskab på de store velfærdsområder. Det er nødvendigt i takt med den ændrede aldersfordeling i befolkningen, hvor vores ældre i stigende grad får brug for en hjælpende hånd til store og små opgaver i hverdagen og i forbindelse med kontakt med det nære sundhedsvæsen. Den socialdemokratiske model med at hælde flere penge i den offentlige sektor og blive ved med at ansætte flere og flere medarbejdere har vi nu prøvet i 50 år. Det har ikke skabt større tilfredshed i befolkningen. Derfor skal vi en anden vej.
Hvis du skulle vælge 2 ting, som er det vigtigste fokus i 2022 – hvem/hvad og hvorfor?
1. På udviklingsfronten er det igangsættelse af større udviklingsprojekter. Eksempelvis Risø Park med potentiale til 4-5000 arbejdspladser og Store Hede erhvervsområde med potentiale i samme størrelsesorden. Så er det på fritidsfronten et nyt stadion, der skal opføres i samarbejde med private udviklere. Og på boligområdet er det igangsættelse af Ny Østergade-projektet ved stationsområdet og med inddragelse af mulighederne på sygehusgrunden.
2. På driftsfronten er det klart at få styr på pengeforbruget på de store velfærdsområder. Vi oplever i disse år en udvikling med færre børn og flere ældre. Det skal naturligt give en ændret prioritering af kommunens 7,5 milliarder kroner, så alle borgere uanset alder, geografi og behov oplever en kommune på forkant med borgernes behov.