En ud af fem danskere rammes af et stroke (blodprop og blødning i hjernen) på et tidspunkt i livet, og sygdommen er den hyppigste årsag til, at voksne får et handicap, og den 4. hyppigste dødsårsag i Danmark.
Strokedagen er derfor en anledning til at gøre danskerne opmærksomme på, at det er vigtigt at kende symptomerne på stroke og ringe 1-1-2 med det samme, ligesom det er vigtigt at vide, hvordan man selv kan medvirke til at forebygge stroke, samt hvilken hjælp man kan få, hvis man rammes af stroke eller er pårørende til en strokeramt.
Arrangementer rundt omkring i landet
På dagen er der arrangementer flere steder i landet, hvor man bl.a. kan få målt blodtryk og lære om symptomerne på stroke. Der er også gå- og cykelture for at sætte fokus på forebyggelse, og der er online-foredrag om stroke. I kan se listen med alle arrangementerne her (listen bliver løbende opdateret).
På dagen vil de førende eksperter inden for stroke i Danmark også være tilgængelige. De kan bl.a. fortælle, hvad der sker i hjernen ved et stroke, hvordan det går med strokebehandlingen i Danmark, og hvordan vi kan sikre endnu bedre behandling, hvis strokepatienterne kommer hurtigere på hospitalet.
Bag Strokedagen står Hjernesagen, Dansk Råd for Genoplivning og TrygFonden, og fremover vil Strokedagen blive markeret hvert år den første tirsdag i maj.
Arrangementer i Region Sjælland.
- Hjerne-gåtur i Roskilde i tidsrummet kl. 11 -13 (åbent for alle)
- Center for Neurorehabilitering på Næstved Sygehus i tidsrummet kl. 10 – 13 (åbent for alle)
- Center for Neurorehabilitering på Næstved Sygehus i tidsrummet kl. 14.30 – 15.30 (særligt arrangement med sangcafé for patienter og pårørende)
- Kildebo Center for Neurorehabilitering i Faxe i tidsrummet kl. 8 – 20 (særligt arrangement for kursister, pårørende og personale)
- Apopleksiafsnittet på Holbæk Sygehus i tidsrummet kl. 13 – 15 (åbent for alle)
- Afsnit for hjerne- og nervesygdomme på Slagelse Sygehus i tidsrummet kl. 14 – 16 (åbent for alle)