Udstyr og tøj uden miljøskadelig kemi, indsamling af plast og skrald eller etablering af stenrev. Hvordan kan friluftslivet blive mere bæredygtigt? Det skal Friluftsrådet arbejde med i indsatsen Bæredygtigt Friluftsliv, der giver små og store friluftsaktører mulighed for at lave bæredygtige projekter. Indsatsen er støttet af Nordea-fonden.
Vi står i en biodiversitetskrise, en klimakrise og vi skal nå FN’s Verdensmål inden 2030. Skal vi løse kriserne og nå målene, skal vi alle bidrage. Friluftslivet kan være en del af løsningen, hvis de mange mennesker, der hver dag er i den danske natur, gør en ekstra indsats.
Derfor skal Friluftsrådet de næste tre år inspirere til bæredygtige projekter, lave inspirationsmaterialer og vidensopbygning for de mere end 80 medlemsorganisationer, og på den baggrund får medlemsorganisationerne og andre friluftsaktører mulighed for at søge støtte hos Nordea-fonden til deres bæredygtige projekter.
Friluftslivet skal tage ansvar
Mange danskere bidrager positivt til verdensmålene, når de dyrker friluftsliv, da det både giver dem øget sundhed og livskvalitet. Men friluftsaktiviteter kan også have en negativ effekt på naturen, biodiversitet og miljøet. Friluftsoplevelser kræver ofte udstyr og transport, og selve aktiviteterne kan påvirke naturen. Det skal vi tage større ansvar for, siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet:
“Vi vil gerne skabe en samlet indsats for bæredygtighed i samfundet, og vi ser et kæmpe potentiale i friluftslivets aktører. Tænk hvad der sker, hvis de 7.000 orienteringsløbere i Danmark hver plantede 100 træer om året. Eller når de 19.000 sportsfiskere bruger 5 timer om året på at restaurere de danske åer. Eller hvis friluftsorganisationerne gik sammen om at dele og genbruge udstyr, afprøve mulighederne for at mindske deres transport og gøre den grønnere. Eller hvis de arbejdede med mental sundhed og lighed i adgangen til natur,” siger Winni Grosbøll.
Dyrk friluftsliv på en bæredygtig måde
En af de friluftsorganisationer, der ser frem til at arbejde mere med bæredygtighed i friluftslivet, er Dansk Orienterings-Forbund:
“Som en sport, der foregår i det fri, har vi en stor interesse i at passe på vores naturlige omgivelser. Vi vil rigtigt gerne gøre mere og være endnu ‘grønnere’ end vi allerede er, men det kræver midler og ressourcer at rykke på omstilling til mindre belastende sport og aktiviteter i det fri. Derfor er vi meget glade for at Friluftsrådet nu bliver samlende for en stor indsats bredt i friluftslivet, hvor vi kan få sparring og hjælp til både vores tiltag på et overordnet plan og vores ambitioner helt ude på klubniveau,” lyder det fra ansvarlig for bæredygtighed og klimaansvar i Dansk Orienterings-Forbund Camilla Bevensee.
National indsats skal give grønne, lokale projekter
Med indsatsen Bæredygtigt Friluftsliv skal Friluftsrådet bruge sin rolle som paraplyorganisation til at inspirere og vejlede medlemsorganisationerne og andre friluftsaktører til at lave bæredygtige projekter, som de kan søge støtte til hos Nordea-fonden.
“Det er et fælles ansvar at passe godt på vores natur, og derfor er vi meget glade for, at Friluftsrådet nu igangsætter en indsats, der skal inspirere og motivere flere til at arbejde med bæredygtighed. Indsatsen kommer til at byde på fælles læring, inspiration og videnopbygning- og ikke mindst en mulighed for at medlemsorganisationer kan søge om støtte til lokale bæredygtighedsprojekter. Det gælder i bred forstand inden for både den miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige bæredygtighed (ESG). Vi er stolte af at støtte op om den indsats hos Nordea-fonden,” siger Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden.
Indsatsen Bæredygtigt Friluftsliv er støttet af Nordea-fonden med 4,2 millioner kroner i tre år. Derudover er det planen, at aktører på friluftsområdet over de næste tre år kan søge om midler til nye bæredygtige projekter hos Nordea-fonden. Det forventes at kriterier og yderligere information om ansøgningsprocessen vil være klar til efteråret 2024.