Fondene bag besøgscenter ved Roskilde Domkirke øger samarbejdet med ROMU. Det oplyses i en pressemeddelelse.
De to organisationer ser begge frem til samarbejdet, der indebærer, at ROMU fremover skal drive fondenes sekretariat og tage ansvar for projektudvikling af kommende besøgscenter ved domkirken.
Det bliver museumsorganisationen ROMU, som fra 1. marts 2021 skal drive sekretariatet bag de to fonde, som står for den kulturhistoriske formidling og udvikling af projektet for det kommende besøgscenter ved Roskilde Domkirke.
ROMU har i forvejen det museumsfaglige ansvar for domkirkemuseet og står for magasinforhold og undervisning til skoler ved domkirken, der af UNESCO er udpeget som verdensarv.
Men nu udbygges samarbejdet til også at omfatte drift af sekretariatet, ledelse og arbejde med udvikling af koncept for et kommende besøgscenter. Dette sker, efter at fondenes direktør gennem otte år, David Høyer, i slutningen af januar opsagde sin stilling for at tiltræde som direktør for museerne i Helsingør.
Bestyrelsesformand for fondsorganisationen, fhv. direktør for Kunststyrelsen, Poul Bache udtaler:
“Vi ser frem til det nye samarbejde med ROMU, som gør det muligt uden afbrydelse at videreføre David Høyers arbejde for at realisere besøgscenterprojektet.”
Museumsdirektør Morten Thomsen Højsgaard fra ROMU ser meget frem til det udvidede samarbejde med fondene: ”Enhver, der besøger Roskilde, vil blive betaget af det majestætiske og ikoniske bygningsværk, der tårner sig op midt i den historiske bykerne. For en kulturhistorisk museumsorganisation med høje ambitioner om at bevare og åbne kulturarv er det et helt naturligt skridt, at vi nu påtager os et udvidet ansvar for i samarbejde med alle de dygtige mennesker omkring fondene og domkirken og de tilknyttede institutioner at bringe projektet med formidling af verdensarven i Roskilde trygt videre”, siger han og tilføjer:
”I ROMU er vi samtidig realister. COVID-19 førte til, at besøgstallet til domkirken som kulturhistorisk besøgssted i 2020 blev det laveste siden 2. verdenskrig. Og projektet med at udvikle et besøgscenter har været ramt af flere behov for at ændre planer og tænke nyt gennem årene. Opgaven, der venter forude, er derfor ikke kun væsentlig og spændende, den er også vanskelig og udfordrende, og den vil kræve både tålmodighed og velvilje fra mange sider for at kunne lykkes”.
Den udvidede samarbejdsaftale mellem ROMU og fondene bag kulturarven ved Roskilde Domkirke løber i første omgang til sommeren 2022, så parterne kan evaluere aftalen, inden de næste skridt tages.
Som følge af restriktioner i forbindelse med COVID-19 er domkirken fortsat lukket som kulturhistorisk besøgssted, men vil åbne, når myndighederne tillader det. Arbejdet med at udvikle et besøgscenter tæt ved, men ikke som en del af domkirken fortsætter med høje ambitioner.