Næste sommer vil Stændertorvet have mere liv, mere grønt og ingen parkerede biler.
En varm sommerdag midt i Roskilde med musik og handel, steder at slå sig ned og skygge fra grønne planter. Det er det, som lokalpolitikerne gerne vil have besøgende og borgere til at opleve på byens centrale torv hen over sommermånederne juni, juli og august i 2024. Der er tale om et forsøg, hvor parkeringen fjernes fra torvet, og hvor alle parter i bymidten går sammen om at fylde rammerne ud, når bilerne er væk og der bliver mere plads til byens liv.
”Tanken om forsøget stammer fra vores budgetforlig, hvor partierne bag har afsat midler til at gennemføre og evaluere et sommerforsøg med fossilfri kørsel i udvalgte dele af Roskilde bymidte”, forklarer formand for Plan- og Teknikudvalget, Claus Larsen.
”Vi vil gerne afprøve, hvilke gevinster, der er for Roskilde bymidte, hvis vi fjerner noget trafik, og giver mere plads til, at alle mulige aktiviteter kan udfolde sig. Derfor er det helt afgørende, at forsøget tilrettelægges i dialog bymidtens handelsliv og kulturliv. Alle skal være med på det her ”benspænd” for at forsøget kan vise, om det her er vejen frem mod en bæredygtig bymidte fyldt med liv”, siger udvalgsformanden.
Idéen er, at Stændertorvet midlertidigt ombygges, så hele torvet har plads til:
- Begivenheder, der helt eller delvist kan fylde torvet ud og trække borgere og besøgende til.
- Hverdagsliv med byrumsmøbler, der giver plads til ophold og møder mennesker imellem.
- Aktivering af og forsøg med Spunken.
- Bynatur i form af træer og beplantning.
- Midlertidig cykelparkering for både ladcykler, el-cykler og almindelige cykler.
Fakta
Forsøget strækker sig over sommermånederne juni, juli og august i 2024 og som udgangspunkt også i 2025.
Stændertorvet bliver indrettet som ét sammenhængende byrum, hvor mennesker, byliv og bynatur har prioritet.
Det vil i forsøgsperioden ikke være muligt at parkere på torvet. Dog vil det være muligt at køre igennem bymidten af Allehelgensgade og Palæstræde som i dag og benytte de afmærkede, private parkeringspladser bag Byens hus.
Forsøget skal tilrettelægges i dialog med bymidtens parter. Derfor er detaljerne heller ikke lagt fast endnu.
Evalueringen af forsøget vil bestå af trafiktællinger i og omkring Stændertorvet, besøgstal og indsamling af oplevelser af forsøget.
I januar – februar inviterer kommunen til møder med bymidtens aktører for at starte dialogen om tilrettelæggelsen af sommerforsøget.
I februar – april åbner en digital opslagstavle på viskaber.roskilde.dk, hvor alle kan bidrage med gode ideer til byliv på Stændertorvet, og få råd og vejledning til, hvordan de kan videreudvikle deres aktivitet eller event og afvikle den på torvet.
Den endelige behandling af sagen sker på byrådsmødet den 20. december.