Ledige borgere har på skift det seneste år hjulpet med mindre opgaver på Materielgården i Roskilde. Det har forkortet deres vej til job, og seks ud af ni er i beskæftigelse. Nu skal flere have chancen.
Hvordan hjælper man bedst ledige videre? Det har man arbejdet med på Materielgården i Roskilde, hvor borgere på kontanthjælp er ansat i såkaldte småjobs. Nu har Roskilde Kommune besluttet at videreføre ordningen, og den beslutningen forstår man godt på Materielgården, hvor succesen for alvor har været til at mærke: – De ansatte i småjobs er mødestabile, har stort gåpåmod og stor gejst for at arbejde. Ordningen giver dem en chance for at vise, hvad de kan. En af dem, der startede i småjob er faktisk blevet fastansat på Materielgården efterfølgende, så man må sige, at ordningen virker efter hensigten, fortæller Poul Erik Olsen, der er tillidsrepræsentant for 3F på Materielgården.
Borgerne hjælper med alt fra brolægning til at holde grønne områder pæne, og de løser langt hen af vejen de samme opgaver som deres kollegaer i almindelige jobs. Og selvom jobbet for de fleste er midlertidigt, kan det være en genvej til et fast job. Hele seks ud af de ni, der har haft et småjob på Materielgården, er nemlig kommet i arbejde efterfølgende. Anne Gregersen, der er daglig leder i 3Fs A-kasse på Roskildeegnen, har fulgt ordningen tæt og genkender dens store potentiale: – Jeg synes, det er en værdig måde at få borgerne ud i arbejde på. Det er en god og rummelig arbejdsplads, hvor de kan indgå i hverdagen på helt almindelig vis. Småjobbene kan også være et springbræt videre, der opkvalificerer dem og åbner op for nye reelle jobmuligheder, forklarer hun.
De ansatte i småjobs er ledige, der ikke nødvendigvis kan klare et fuldtidsjob, men som sagtens kan hjælpe til i færre timer og løse mindre opgaver, der tit mangler at blive løst til hverdag. Ifølge udvalgsformand Bent Jørgensen kan andre virksomheder med fordel lade sig inspirere af Materielgården: – Det er en fornuftig ordning, som er god for alle involverede. Borgerne får et godt afsæt til at komme videre, og Materielgården får noget engageret hjælp. Samtidig er jeg glad for at opleve opbakningen fra 3F’s A-kasse til ordningen og er alt i alt meget tilfreds med, at ordningen kører videre, fortæller Bent Jørgensen, formand for Beskæftigelses- og Socialudvalget i Roskilde Kommune.
Et småjob varer mellem fire og 15 uger, og arbejdsopgaverne og antallet af timer varierer alt efter, hvad borgeren kan klare. Det er jobcentret, der finder de borgere, som er egnede til at starte i småjobs.
Vil du vide mere om småjobs?
Hvis din virksomhed har et eller flere småjob, eller du gerne vil vide mere, kan du henvende dig til faglig koordinator Flemming Lyhne Nielsen på 46 31 30 00 eller skrive til virksomhedsservice@roskilde.dk, så bliver du ringet op.
FAKTA.
Et småjob dækker ofte over lettere ufaglærte opgaver som kaffebygning, oprydning eller græsslåning. Det kan også være hos virksomheder, der f.eks. mangler ekstra hjælp ved juletid eller i turistsæsonen.
Byrådet har besluttet at sætte 1 millioner kroner af til småjobs i 2019 og har i den forbindelse besluttet, at man gerne fortsat vil samarbejde med Materielgården.