Når der skal fældes dom i en retssag, kan sproget få afgørende betydning. Det viser ny forskning af sprogforskeren Sune Sønderberg Mortensen, der har analyseret lydoptagelser fra Retten på Frederiksberg. Hans resultater skal gøre os klogere på sprogets rolle i danske retssager. Læs også en række andre aktuelle forskningshistorier i det nye nummer af Rubrik.

IMAGE
Sune Sønderberg Mortensen i Retten på Frederiksberg.
Vi har set dem på film og i tv-serier. Retsmedicineren, der skal fastslå dødsårsagen eller dødstidspunktet for den myrdede, eller sprogforskeren, der skal afgive vidneforklaring om, hvor sandsynligt det er, at selvmordsbrevet faktisk er skrevet af den afdøde.
Men hvad betyder den måde, der bliver talt på inde i selve retssalen for udfaldet af en sag? Det gør sprogforsker Sune Sønderberg Mortensen os klogere på i det nye nummer af RUC’s profilmagasin Rubrik, som er udkommet i dag.

 

I magasinet, der denne gang har temaet ‘Ret og Demokrati’, kan du bl.a. også læse om, hvordan visse demokratiske stater vælger at forbyde anti-demokratiske partier, selvom det er et konfliktpræget emne, og om hvordan Den Internationale Straffedomstols fremgangsmåde fører problemer med sig i visse lande.
Se oversigt over alle artiklerne på ruc.dk/rubrik eller læs magasinet som e-pages her.