På kun tre år er der åbnet seks skovbegravelsespladser på Sjælland, og i Helsingør åbner en ny i starten af det nye år. For Sofie Mignon fra Vesterbro handler det især om at blive en del af naturen.
Det er ikke meget, hun tænker over døden og begravelser i det daglige, men 29-årige Sofie Mignon fra Vesterbro er alligevel begyndt at overveje en skovbegravelse.
– Jeg elsker skoven og går mange ture med min mor, der også er rigtig glad for den og naturen. Vi sender ofte billeder til hinanden, hvis vi har set et flot træ. Derfor gav det også bare mening for mig, da jeg læste om skovbegravelser, og min mor og jeg planlægger at tage ud og se på de pladser, der er i nærområdet, siger Sofie Mignon, der er i gang med sin
kandidat i Teknologisk samfundsvidenskabelig Miljøplanlægning på RUC.
Et sted at mindes
På skovbegravelsespladserne er der hverken gravsten, blomster eller anden udsmykning, hvor de bionedbrydelige urner er sat i jorden. Der er blot en lille nummereret plade ved træet, og det er rigeligt for Sofie Mignon.
– Vi har ikke haft tradition for gravsteder i min familie udover de ukendtes. Det er mere naturligt for mig, at man bliver en del af naturen på den her måde. Så kan man også komme hen og hygge om et træ, når man savner en afdød. Jeg kan godt lide, at det heller ikke adskilles i religion, men at det bare handler om mennesker og naturen.
– For mig handler det også om, at vi mennesker fylder ekstremt meget i verden. Når jeg går herfra, er det rart at give pladsen videre, så jeg ikke fylder, når jeg er død. Det er ikke fordi, jeg tænker helt vildt meget på døden i det daglige, men hvis enten min mor eller jeg faldt døde om i morgen, ville vi gå med skovbegravelse, fortæller Sofie Mignon.
Udvikling er ikke til at tage fejl af
Landets første skovbegravelsesplads i privatejet skov åbnede i 2018 på Stensballegaard Gods ved Horsens i Jylland. Her blev der etableret en fællesadministration, som i dag står for at administrere 17 skovbegravelsespladser landet over – seks på Sjælland, en på Bornholm, to på Fyn og resten i det jyske. Desuden arbejdes der på godkendelser af yderligere tre nye skovbegravelsespladser, der tæller Esromgaard ved Fredensborg samt to i Jylland.
– Der er ingen tvivl om, at skovbegravelse er noget, som flere ønsker. Derfor arbejder vi også hele tiden på at gøre det muligt flere steder i landet, så man kan vælge en plads tæt på sin bopæl. Der er mange, der vælger skoven på grund af forholdet til naturen og ønsket om et pasningsfrit gravsted, siger Jannik Ahlefeldt-Laurvig, der er stifter af Skovbegravelse Administration og kun forventer at se den store interesse fortsætte:
På Sjælland har Skovbegravelse Administration i samarbejde med de respektive kommuner og skovejere åbnet pladser på Ledreborg ved Lejre, Petersgaard ved Vordingborg og Saltø ved Næstved i efteråret 2020. Kattrup ved Kalundborg kom til i starten af 2021 og Selsø ved Skibby åbnede i foråret 2022. Mens Valdemarskilde ved Slagelse blev godkendt i foråret 2023, og Esromgaard ved Fredensborg er på vej i det nye år som den første i Nordsjælland.
Skovbegravelse ApS har siden 2018 samarbejdet med kommuner og skovdistrikter over hele landet om at åbne skovbegravelsespladser. Læs mere og følg med på Skovbegravelse.dk vedrørende åbning af nye skovbegravelsespladser.