Risikoen for at blive syg af salmonella fra danske æg er meget lille. Du kan finde svarene her, hvis du er i tvivl om, hvor sikkert det er at bruge rå æg, og hvornår du bør bruge pasteuriserede æg.
Hvis du vil puste æg til påske
Forekomsten af salmonella i danske æg er nu så lav, at der er en meget lille risiko for at blive syg af salmonella, når man puster æg. Hvis du vil være mere sikker, kan du spritte ægget af. Vask eller afsprit hænderne, når du har rørt ved æggene.
Her kan du bruge friske rå æg
Du kan godt bruge friske rå æg til den hjemmelavede is, den røgede sild og til for eksempel desserter og kager, som ikke bliver opvarmet. Risikoen for at blive syg af salmonella fra danske æg er meget lille.
Du bør dog bruge pasteuriserede æg, hvis du vil være helt sikker eller laver mad til for eksempel børn, syge eller ældre mennesker.
Blødkogte æg
Det er så godt som sikkert at spise blødkogte danske æg, men hvis du vil være på den sikre side, eller hvis du laver mad til små børn, syge og ældre mennesker, bør du servere æggene hårdkogte.
Opbevar æg på køl
Du bør opbevare æg på køl. Både af hensyn til fødevaresikkerheden og holdbarheden af æggene. Bakterier vokser bedre ved stuetemperatur end ved køleskabstemperatur. Der er meget lille sandsynlighed for salmonella i danske æg, men skulle der være salmonella, vil bakterien ikke vokse ved køleskabstemperatur.
Det er et krav, at butikkerne opbevarer æg ved max. 12 grader.