Roskilde er sammen med 4 andre kommuner udvalgt som ”fyrtårne” af Friluftsrådet og Danmarks Idræts Forbund til at bygge såkaldte friluftspavilloner. En friluftspavillon er et mødested for outdoor-folk, hvor der er vand, varme, toilet og tag over hovedet.
Baggrunden for projektet er, at danske børn og unge er langt mindre i naturen end tidligere generationer. Det gør sig i høj grad gældende for børn i byerne, der har længere til større naturområder.
Det vil Friluftsrådet og Danmarks Idrætsforbund (DIF) med støtte fra Nordea-fonden lave om på, og nu er der udvalgt fem kommuner, der skal oprette friluftspavilloner i den bynære natur. Det er Kolding, Høje Taastrup, Aalborg, Roskilde og Holbæk.
I Roskilde bliver der indrettet en friluftspavillon i den tidligere varmecentral på Sankt Hans (bygningen med den store skorsten).
Rummet er i dag råt og aflukket med porte. Målet er at ændre lokalerne til et åbent og imødekommende mødested for en bred gruppe af borgere, hvor pavillonen skal have et særligt fokus på skabe gode rammer for børn og unge.
Området fungerer allerede i dag som Roskildes port til Boserup skov og til Nationalpark Skjoldungernes land. Både mountainbikere, cykelmotionister, løbere og vandrere bruger naturen. Der er også borgere, der benytter området som udgangspunkt for ture med kajak, kano, paddleboard m.v. Der vil være adgang til friluftspavillonen fra tidlig morgen til sen aften sammen med toilet- og badefaciliteter.
Roskilde Kommune har fået kr. 1.075.000 i støttebeløb og har afsat det samme beløb i eget budget, så rammebeløbet er på kr. 2.150.000,
Friluftspavillonerne skal stå færdige senest i sommeren 2026.
Fakta
Roskilde Kommune forestiller sig, at friluftspavillonen kan bruges til disse aktiviteter: Løb, mountainbike, kajak, SUP, surf, naturoplevelser, vandreture.
En lang række foreninger kan bruge faciliteterne sammen med Sct. Jørgens Skole og andre skoler i nærområdet.
Roskilde Ungdomsskole og Boserupgård Naturcenter er allerede aktive på Sankt Hans.
Om Friluftspavilloner.
- Projektet løber fire år og dækker friluftspavilloner i fem byer.
- Pavillonerne skal ligge centralt og tilgængelige for både beboere og for institutions- og fritidsliv.
- Nordea-fonden støtter med samlet 8,4 millioner i projektperioden.
- Formålet er at samle viden om, hvordan faciliteter og mødesteder kan give flere børn og unge i alderen 6-15 år lyst til at bruge naturen i byerne.
- Projektet har et særligt fokus på bæredygtigt byggeri og inddragelse og medbestemmelse blandt børn og unge i hele processen.