Lektor Lotte Jelsbak ved Roskilde Universitet modtager 1,6 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden til videre forskning i salmonellainfektioner

Lotte Jelsbak er forsker på Institut for Naturvidenskab og Miljø.

Lektor i medicinalbiologi Lotte Jelsbak skal i et nyt projekt finansieret af Novo Nordisk Fonden undersøge, hvilke mekanismer salmonella benytter sig af for at forårsage sygdom. Specifikt vil Lotte Jelsbak i projektet undersøge, hvordan salmonellabakterier ved hjælp af kemiske signaler kommunikerer og derved koordinerer deres angreb på organismen, der udsættes for salmonellainfektion.

“Verdenssundhedsorganisationen WHO vurderer det stigende problem med antibiotikaresistente bakterier til at være en af de 10 største trusler mod folkesundheden. Der er derfor akut behov for at finde nye måder at bekæmpe bakterielle infektioner. I min forskningsgruppe interesserer vi os for at forstå, hvordan salmonellabakterier påvirker værtsorganismen under infektion, og vi har for nyligt opdaget, at et hidtil ukendt signalmolekyle spiller en vigtig rolle. Det åbner op for helt nye perspektiver i bekæmpelse af salmonellainfektioner, som hvert år rammer op mod 100 millioner mennesker,” siger Lotte Jelsbak.

Forskningsprojektets resultater skal bidrage til at designe molekyler, der kan blokere salmonellabakteriernes kommunikation og dermed hjælpe til at bekæmpe det stigende problem med antibiotikaresistens. Denne del af forskningen vil ske i tæt samarbejde med William Goldring, lektor i kemi på RUC.

 

Stærk, tværvidenskabelig forskning

Institutleder Susanne Sørensen på Institut for Naturvidenskab og Miljø glæder sig over forskningsbevillingen, der sætter rammen for ny, tværfagligt forskning:

“Stigningen i multiresistente bakterier gør det presserende nødvendigt med nye strategier i udviklingen af effektive behandlingstilbud mod alvorlige infektioner. I dette forskningsprojekt bringer vi vores stærke fagmiljøer inden for molekylærbiologi, bakteriegenetik og kemi sammen for at finde helt nye løsninger. Bevillingen fra Novo Nordisk Fonden er en anerkendelse af den tværfaglige forskning, der kendetegner naturvidenskab på Roskilde Universitet,” siger hun.

Projektet forventes at løbe frem til 2022.