FORRÆDER er en gribende forestilling for unge og voksne om forførelse, krig, venskab og det ultimative forræderi.
Forestillingen om en overset krigshistorie fra 2. verdenskrig gør os klogere på radikalisering skriver teateranmelder Morten Hede; – men FORRÆDER er også fortællingen om at have de bedste intentioner men helt utilsigtet komme til at gøre det modsatte.
2. verdenskrig buldrer derudad. Hitler har besat store dele af Europa og sender nu millioner af soldater østpå for at kæmpe mod russerne. I en blanding af eventyrtrang, idealisme og rastløshed melder de to danske barndomsvenner Karl og Mikkel sig frivilligt under tyskernes faner og drager østpå til det, de tror, vil være en kortvarig udflugt fuld af storslåede sejre.
Men eventyret bliver til et mareridt. Krigens virkelighed og den russiske vinter rammer dem som en tordenhammer, og inden længe befinder de sig i en ekstrem og nådesløs overlevelseskamp, der sætter deres venskab på en altafgørende prøve og med fatale konsekvenser for dem begge. – En fortælling om at tage af sted som helte og vende hjem som forrædere.
I forestillingen møder den aldrende Karl den uniformsklædte unge Karl og vennen Mikkel. Iscenesættelsen skifter mellem scener fra krigen og nutidens fortælling om den.
FORRÆDER er ikke kun en fortælling om Karl og Mikkel. Det er også en fortælling om krigens gru og en fortælling, der ønsker at nuancere historien fra historiebøgerne. Dramatiker Andreas Dawe har her taget et følelsesladet emne fra danmarkshistorien op, – nemlig historien om danskere, der meldte sig frivilligt til at kæmpe på tysk side under 2. verdenskrig. ”Tiden har vist, at historien er kompleks. Der er ikke ret meget, der er sort eller hvidt. På teaterscenen bringes emnet ned i lille format og der sættes mennesker bag. I denne historie lærer vi Karl og Mikkel at kende. De træffer nogle valg. Og så kan det godt være, at vi ikke synes de træffer de rigtige valg; men vi bliver måske klogere på hvad der ligger bag” siger instruktør Kurt Bremerstent, der kan se en del paralleller til nutiden, hvor ekstremisme og radikalisme findes i mange former.
Nomineret til Årets Reumert 2021 for bedste manuskript.
Billetter købes på www.roskildeteater.dk
Spillested: Laboratoriet, Rabalderstræde 10, Musicon, 4000 Roskilde
Tidspunkt: fredag d. 24. september kl. 19.30
Medvirkende: Matias Hedegård Andersen, Erik Viinberg, Caspar Juul Berg
Dramatiker: Andreas Dawe
Instruktør: Kurt Bremerstent
Scenograf: Claus Helbo
Komponist: Claus Carlsen
Lysdesigner: Kjems lys
Varighed: 65 minutter uden pause
Aldersgruppe: Fra 12 år