Regionsrådet i Region Sjælland indleder nu arbejdet frem mod en ny råstofplan. Første skridt i processen er indkaldelse af idéer og forslag, hvor borgere, myndigheder og indvindere kan komme med idéer og forslag til den kommende råstofplan. Høringsperioden løber fra 6. december 2024 til 31. januar 2025.

Foto JTL

Ny råstofplan skal sikre fremtidens forsyning af råstoffer
Hvordan kan Region Sjælland sikre, at råstoffer som sand, grus og sten anvendes med omtanke? Og hvor skal de næste råstofgrave placeres i regionen?

Disse spørgsmål og mange andre kan borgere, myndigheder og øvrige interessenter nu få indflydelse på gennem de kommende otte ugers høringsproces. Regionen opfordrer alle til at indsende idéer og forslag til Råstofplan 2026.

Deltag i debatten om fremtidens råstofforsyning
I forbindelse med høringen har Regionsrådet offentliggjort et debatoplæg, der belyser en række centrale problemstillinger til offentlig debat. Oplægget fokuserer på centrale emner som knapheden på ressourcer, behovet for øget genanvendelse og de udfordringer, råstofgravning kan medføre for lokalsamfund og miljøet. Målet med debatoplægget er at fremme en bred dialog om fremtidige behov og løsninger på disse udfordringer.

– Råstofområdet er komplekst og præget af store udfordringer. Vores råstoffer er begrænsede, og genanvendelse skal øges for at sikre en bæredygtig forsyning. Samtidig kommer råstofindvindingen tættere på beboede områder, og det er derfor vigtigt, at vi i fællesskab finder løsninger, der både tilgodeser samfundets behov samt tager hensyn til miljøet og dem, der bor tæt på råstofområderne, siger Bruno Jerup, formand for Udvalget for Grøn omstilling, bæredygtighed og miljø.

– Som politiker er det altid spændende og vigtigt at få input fra omverdenen, da det styrker vores arbejds- og beslutningsgrundlag. Med dette debatoplæg ønsker vi at skabe opmærksomhed omkring råstofområdet og invitere til en bred dialog om fremtidens udfordringer og behov, siger Jette Leth Buhl, næstformand for Udvalget for Grøn omstilling, bæredygtighed og miljø.

Ifølge Bruno Jerup skaber borgere og interessenters input mulighed for i videst muligt omfang at finde løsninger, der afspejler både lokale behov og større hensyn til miljøet. Han opfordrer derfor alle interesserede til at gribe muligheden og bidrage med deres idéer til, hvordan vi kan balancere hensynet til ressourcer, miljø og borgernes trivsel.

Indsendelse af idéer og forslag
Regionens debatoplæg og baggrundsmateriale kan læses her:

Region Sjællands debatoplæg og baggrundsmateriale til Råstofplan 2026

Region Sjælland opfordrer alle interessenter til at indsende idéer, forslag og bemærkninger via den digitale platform til råstofplanlægningen senest den 31. januar 2025:

Indsend idéer og forslag til Råstofplan 2026 (Obs: Muligt fra 6. december 2024)

Kilde Region Sjælland.