Burnin Red Ivanhoe og Niels Skousen er hovednavnene, når RAGNAROCK i samarbejde med Gimle slår dørene op til ’RAGNAROCK protesterer!’ Oplev koncerter, talks, debatter, interviews og særomvisninger, som fra vidt forskellige vinkler kaster lys og lyd på politisk musik før og nu.
Der er musik, der går til kanten. Der er musik, som forsøger at skubbe og flytte og prikke til dig og dine holdninger. At få dig til at se verden med øjne, du ikke før har brugt. Eller måske bekræfte dig i det, du allerede tænker.
I 1960’erne gav velstandsstigning og uddannelsesboom de unge et mentalt, socialt og økonomisk overskud til at være kritiske over for samfundets indretning og deres forældres levevis. Sammen med en ny generation opstod en musik-scene, hvor unge gennem musikken udfordrede seksualmoral, livsformer, samfundsstrukturer og det stigende forbrug.
Siden har den politiske musik slynget sig ind og ud ad årtierne gennem de seneste 50-60 år, med stadigt nye budskaber, stadigt nye kunstnere på scenen og stadigt nye drømme for fremtiden. Det er musik, der så fantastisk afspejler, hvad der rører sig i samfundet – hvad der optager folk.
Hvor er den politiske musikscene i dag? Føler nutidens politiske musikere, at de står på skuldrene af de gamle? Eller har de skabt deres eget? Det er nogle af de spørgsmål, vi jagter svar på med talks, debatter, interviews, live-numre og særomvisninger. Og så topper vi hele molevitten med live-koncerter: Burnin Red Ivanhoe, der udfordrede med syrerocken og siden har været et fast begreb i dansk musik gennem mere end 50 år. Og ingen ringere end Niels Skousen, der til stadighed fornyer den politiske musikscene med sange, der rammer tidens ånd.
Udstillingerne er åbne, cafeen serverer mad og drikkevarer, og det tætpakkede program giver en mulighed for at opleve museet i fuld udfoldelse. De enkelte dele af konceptet er inspireret af tapas-formatet: kort, men godt og altid en bid til…
RAGNAROCK protesterer – PROGRAM
18.15 – 18.35 Musik og oprør – Mini-omvisning
Tag med på en tur gennem museets udstilling, hvor vi stiller skarpt på hvordan unge med musikken har søgt at skubbe grænser og udfordre samfundet – ja måske ligefrem gøre oprør!?
18.30 – 19.00 Musik der skubber grænser
– interview og live-optræden med musiker Marc Facchini
Musiker og forfatter Henrik Marstal sidder klar til en snak med musiker og sangskriver Marc Facchini, der er inspireret af bl.a. danske navne som Povl Dissing, Sebastian og Allan Olsen. Det bliver en snak om politisk musik anno 2018. Facchini optræder efterfølgende med 2 – 3 live-numre.
19.00 – 19.45 Koncert: Niels Skousen
Niels Skousen har i kraft af sit virke og sin karriere opnået en toneangivende og anset position. Han bragede igennem i 1971 med det stadig mesterlige ”Herfra hvor vi står” sammen med Peter Ingemann og et solidt hold hippiemusikere. I dag står han som distingveret sangskriver og performer, der til stadighed fornyer den politiske musikscene med sange, der rammer tidens ånd.
19.30 – 19.50 Musik og oprør – Mini-omvisning
Tag med på en tur gennem museets udstilling, hvor vi stiller skarpt på hvordan unge med musikken harhar søgt at skubbe grænser og udfordre samfundet – ja måske ligefrem gøre oprør!?
20.00 – 20.30 Musik der skubber grænser:
Interview og live-optræden med rapper NIKOLINE
Musiker og forfatter Henrik Marstal sidder klar til en snak med rapper NIKOLINE. Med numre som ’Flertallet er dumme’ og ’Sut min klit’ har hun ansporet til debat om demokrati, ytringsfrihed og sexisme. Det bliver en snak om politisk musik anno 2018. NIKOLINE optræder efterfølgende med 2 – 3 live-numre.
20.35 – 21.05 Var der egentlig overhovedet et ungdomsoprør?
Debattør Christian Nissen og museumsinspektør Rasmus Rosenørn mødes i en samtale om synet på og oplevelsen af 1968. Tomas Skov er moderator.
21.00 – 22.00 Koncert: Burnin Red Ivanhoe
I over 50 år har Burnin Red Ivanhoe været et fast begreb i dansk musik. Altid genkendelig, altid udtryk for en bestemt måde at gå til musikken på, en unik lyd, en særlig holdning til at spille musik for publikum. I begyndelsen hed det syrerock. I dag er det en del af kulturarven, og det er med til at fortælle historien om, hvordan musik skubber grænser og udfordrer normen. Fælles for alle Burnin-koncerter er stor fælles spilleglæde, musikalsk slagkraft, opfindsomhed, mærkelig instrumenter og et uberegneligt sceneshow!
21.15 – 21.35 Musik og oprør – Mini-omvisning
Tag med på en tur gennem museets udstilling, hvor vi stiller skarpt på hvordan unge med musikken har søgt at skubbe grænser og udfordre samfundet – ja måske ligefrem gøre oprør!?
22.30 – 23.30 Koncert: De Underjordiske
Med De Underjordiske møder vi dansk syrerock anno 2018. Forsanger Peter Kure er blevet sammenlignet med Eik Skaløe, og bandets musik samler tråde op fra 60’ernes psykedeliske lydvævninger og lyriske tradition. Men de er helt sig selv og taler direkte ind i tiden lige nu. Sangene pendulerer mellem fængende up-tempo numre og storladne melodier med tekster, der kredser om frigørelse, spiritualitet og kærlighed.
24.00 RAGNAROCK lukker – tak for i aften!
Cafe RAGNAROCK by Freunde har åbent og serverer tapas til 149 kr. samt drikkevarer. Aftenen er arrangeret i samarbejde med spillestedet Gimle og sponsoreret af Alletiders Musikby og BIMUS.
Du får det hele på én billet – velkommen til ’RAGNAROCK protesterer!’
Tid, sted, pris.
9. november, kl. 18.30 – 24.00, dørene åbner kl. 18.00. RAGNAROCK, Rabalderstræde 16, 4000 Roskilde. 250 kr. Billetter til arrangementet købes her.