375 kg madaffald bliver hver uge forvandlet til biogas og gødning. En proces borgerne også skal deltage i fra næste år.

375 kg madaffald bliver hver uge forvandlet til biogas og gødning
375 kg madaffald bliver hver uge forvandlet til biogas og gødning

Fra 2017 skal vi alle som borgerne i Roskilde Kommune til at sortere vores affald i to nye kategorier nemlig bioaffald og metal, siges der i en pressemeddelelse fra kommunen

Kantinen på rådhuset har allerede nu taget fat på at sortere bioaffald, og det bliver faktisk til 375 kg om ugen. Bioaffald er madrester og andre organiske materialer som fx køkkenrulle. Affaldet indgår i produktionen af biogas.

”Her i kommunen har vi et mål om en 35 % CO2 reduktion i 2020. Samtidig har vi en plan for, hvordan vi kan bidrage til det nationale mål om at bruge 100 % vedvarende energi til el og varme i 2035. Derfor skal vi gå foran i kommunens egne bygninger og med de produkter, kommunens ansatte bruger. I den forbindelse er rådhuskantinens bidrag et eksempel til efterfølgelse”, siger formand for Klima- og Miljøudvalget, Jonas Bejer Paludan.

Tidligere blev affaldet fra kantinen brændt. Nu bliver bioaffaldet både til biogas og til gødning på markerne. Det er godt for klimaet og miljøet da gassen kan indgå i energisystemet og fortrænge energi fra andre energikilder, som er skadelige for klimaet. Rest-biomassen, der bruges til gødning, sparer på den meget energikrævende fremstilling af gødning og sparer på fosfor, der er knap ressource.

Det er firmaet Daka ReFood, der henter bioaffaldet. Affaldet fra alle firmaets kunder på Sjælland opsamles i Ortved ved Ringsted, hvorefter det samlet køres til Horsens Bioenergi for rensning og efterfølgende bioforgasning. Efter bioforgasningen spredes den resterende biomasse som gødning på markerne.

Fakta
Næste år i maj måned begynder udrulningen af en ny affaldsordning i Roskilde Kommune. Vi starter i Roskilde Syd.
Udover papir og glas, skal vi fremover også sortere metal og bioaffald fra det daglige affald. For at øge mængden af affald, der bliver afleveret, får alle mulighed for at aflevere de fem affaldstyper papir, glas, metal, bioaffald og restaffald så tæt på hjemmet som muligt. Det betyder, at der også kommer nye affaldsbeholdere til den enkelte husstand eller til områdepladsen, hvis man er fælles om affaldet.

Man kan læse mere om den nye sortering på skidtergodt.dk.