Kan du mærke det? Den pulserende bas fra Dream City og den euforiske følelse af at sætte sig i campingstolen i en nyopslået camp?
Roskilde Festival er godt i gang, men før vi kaster os ud i de vildeste koncerter, hæsblæsende morgenfester ved zoo-tårnet og episke øjeblikke i campen, skal vi lige have en vigtig samtale. For du har nemlig fortjent en sjov, fantastisk og ikke mindst tryg festival.
For de fleste af os, er festival lig med frirum, fest, fællesskab og fede koncerter. Men desværre er der hvert år nogle, som ikke kun kommer hjem og skal overleve Roskilde Blues, tinnitus og tømmermænd. Nogle som er blevet udsat for overgreb eller grænseoverskridende adfærd, fordi frirummet af nogle bliver brugt som en undskyldning for at være grænseoverskridende.
Festivalen er fyldt med vild energi og fantastiske møder, men for at sikre, at alle kommer hjem fra Roskilde med gode og uforglemmelige oplevelser, er der én ting, som er vigtig at tale om: SAMTYKKE!
Derfor kan du i år finde Sex & Samfunds “dialogpunkt” i campingområdet i East.
Dialogpunkt på Roskilde Festival
I år står Sex & Samfunds rådgivere klar hele ugen ved Orange Togethers dialogpunkt i EAST tæt på broen ved EOS og Clean Out Loud. Du kan komme forbi til en snak om sex, samtykke og grænser søndag-lørdag klokken 10-16.
Er du i tvivl, om dine grænser er blevet overtrådt eller om du har overtrådt en andens grænser? Har din ven haft en ubehagelig oplevelse? Glemte du kondomet, eller mistænker du, at have fået en sexsygdom? Har du brug for nogen at snakke med? Så tøv ikke med at tage kontakt til os.
Vi tilbyder en tryg og ikke-dømmende samtale ud fra dine behov. Vi kan også hjælpe dig den rette vej videre, hvis du har brug for hjælp fra sikkerhedsvagter, sundhedspersonale, psykologer, politi eller andet.
6 gode råd til en tryg festival.
- Tjek op på, om dine venner har det godt i løbet af festivaldagene. Snak med hinanden om sex, lyst og grænser – alle har forskellige grænser og lyster når det kommer til fest, lege, druk eller sex.
- Der skal være plads til at flirte, men vær opmærksom på, om interessen er gensidig. Får du øjenkontakt, smil eller et “ja tak”?
- Respekter andres intimsfære og grænser. Det kan være grænseoverskridende for andre at få komplimenter, blive råbt af, stirret på eller rørt ved uden samtykke.
- Det er sexet at tale om sex – tjek derfor ind med eventuelle partnere. Spørg om de har lyst, hvis du er i tvivl. Hellere en akavet samtale for meget end en grænseoverskridende oplevelse.
- Husk at lytte til dine egne grænser. Også selvom der er alkohol indblandet. Du kan altid sige nej og trække dit samtykke tilbage, hvis du ombestemmer dig!
- Hvis du oplever – eller er vidne til noget grænseoverskridende eller diskriminerende – og har brug for nogen at snakke med, så kontakt dialogpunkterne, sikkerhedstårnene eller en frivillig på festivalen (tjek op med Roskilde)
Hvad betyder samtykke?
Samtykke betyder, at man giver og får tilladelse til noget. Det kan fx. være, at man viser eller fortæller en anden, at man gerne vil flirte eller have sex.
Samtykke er et fælles ansvar, og handler om at udtrykke at man er enige om noget. Det kan fx være at du har lyst til at flirte eller have sex. Eller at du gerne vil vide om en anden har lyst til det.
Du kan udtrykke samtykke med dit sprog eller din krop.
Man kan fx sige “ja, jeg har lyst” eller “mm, det føles dejligt”. Du kan også vise det med dit blik, dit smil eller grin eller ved den måde du bevæger din krop. Det er altid er okay, at ombestemme sig. Det er nemlig kun dig, der bestemmer over din krop, og hvad du har lyst og ikke lyst til. Og husk, en person der sover eller ikke er ved bevidsthed har ikke mulighed for at samtykke!
Har du gode samtykke scoreteknikker? Test dig selv!
Vil du vide mere om samtykke? Find svarene her!