Et nyt studie fra Københavns Universitet viser, at forekomsten af overvægtige hunde er markant større hos overvægtige end hos slanke ejere. En del af forklaringen ligger i, om godbidder bliver brugt som træningsværktøj eller som hygge-snacks. Det er det første større studie vedrørende fedme blandt hunde i Danmark.

Foto: KU

Det er ikke helt løgn, at hunde ligner deres ejere. Det har vi nu også forskernes ord for. For første gang i Danmark har forskere systematisk undersøgt hvilke faktorer, som hænger sammen med, at mange af vores firbenede venner har for meget sul på sidebenene. Og et af resultaterne viser, at der er en tydelig sammenhæng mellem hundens og ejerens vægt.

Undersøgelsen foretaget af forskere fra Københavns Universitet viser, at forekomsten af overvægtige eller fede hunde er over dobbelt så stor hos ejere, der selv er enten overvægtige eller fede sammenlignet med slanke eller normalvægtige ejere.

En del af forklaringen ligger tilsyneladende i de forskellige måder, ejerne bruger godbidder på. Forskernes resultater viser et sammenfald mellem overvægtige hundeejere og godbidder givet som “hygge-slik”.

“De slanke ejere bruger ofte godbidderne som træningsværktøj, hvor den overvægtige ejer hellere vil bruge dem i forbindelse med hygge. Fx når man slapper af i sofaen og deler ostemadden med hunden,” siger Charlotte R. Bjørnvad fra Institut for Klinisk Veterinærmedicin på Københavns Universitet. Hun er dyrlæge, professor og hovedforfatter til forskningsartiklen, som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Preventive Veterinary Medicine.

Forskerne har haft 268 voksne hunde under lup, som er rekrutteret på forskellige dyreklinikker rundt omkring på Sjælland og i hovedstadsområdet. Godt 20 % af hundene var enten overvægtige eller fede.

“Ofte tænker folk ikke, at det er et problem, at deres hund er overvægtig. Og det er måske medvirkende til, at hundene netop bliver overvægtige. Men overvægt og fedme har stor effekt på hundes sundhed – det betyder ofte et kortere liv og et tungere sygdomsforløb i slutningen af hundens liv,” siger professor i bioetik og medforfatter, Peter Sandøe fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

Tidligere studier viser, at overvægtige hunde gennemsnitligt lever 1,3 år kortere end hunde på en restriktiv diæt.

Kastration tredobler risikoen for overvægt

Forskerne har også undersøgt, hvilken risikofaktor kastrering og sterilisering udgør for hundenes vægt. Studiet viser, at hanhunde har tre gange så høj risiko for at blive overvægtige eller fede, når de er kastreret. Sterilisering, derimod, gør ifølge studiet ingen forskel for hunhundenes vægt, som man ellers har troet. Hunhunde har generelt en øget risiko for at blive overvægtige sammenlignet med hanhunde, som har deres ædlere dele i behold.

“Når hanhunde kastreres, får de en lige så stor risiko for overvægt som hunhundene. Så får man altså en hund som mister sin appetitregulering og er i meget stor risiko for at blive overvægtig. Derfor bør man efter en kastration virkelig være opmærksom på at fodre meget mere begrænset.”

Peter Sandøe supplerer: “Og måske overveje at lade være med at kastrere den. Hvis ikke du har løbske tæver i nærheden, og hvis ikke hunden viser uhensigtsmæssig adfærd, er der ingen grund til at gøre det.”

Forskerne håber på, at den nye viden kan gøre både dyrlæger og hundeejere mere opmærksomme på eventuel overvægt hos hunde og bidrage til fedmeforebyggende strategier.

Fakta:
Blandt de svært overvægtige ejere var 35 % af hundene overvægtige, mens der blandt de slanke/normalvægtige ejere var 14 % overvægtige hunde.
29 % af de kastrerede hanhunde i undersøgelsen var overvægtige/fede, mens det kun gjaldt 10 % af de intakte hanhunde.
Forskerne har haft 268 danske hunde under lup, som er rekrutteret på forskellige dyreklinikker rundt omkring på Sjælland og i hovedstadsområdet. Alle hunde var mindst to år gamle, uden kroniske sygdomme og primært selskabshunde.
Undersøgelsen bestod dels af udfyldelse af spørgeskema og dels fysisk undersøgelse af hver enkelt hund. De samme personer vurderede mængden af kropsfedt på samtlige hunde.
Forskerne bag studiet er Charlotte R. Bjørnvad, Peter Sandøe og Thomas Bøker Lund fra Københavns Universitet samt Sabina Gloor og Stephanie S. Johansen, som nu er færdige kandidater fra Animal Science og ikke længere er tilknyttet Københavns Universitet.
Studiet er støttet af Royal Canin, Danmark.