Nu går Psykiatrifonden med ombord på Børn, Unge & Sorgs onlineplatform for unge pårørende ‘Er du okay?’ – bl.a. med nye online grupper til unge, der har forældre med psykisk sygdom. Det giver de unge pårørende én samlet indgang til online tilbud – uanset om de lever med en forælder med alvorlig fysisk eller psykisk sygdom.
I løbet af et år oplever ca. 22.000 teenagere i Danmark, at deres mor eller far rammes af alvorlig fysisk sygdom. Dertil kommer, at op mod 310.000 børn og unge i Danmark vokser op i familier med psykisk sygdom. For mange unge er det en øjenåbner og en stor lettelse at finde ud af, at de hverken er alene eller går med tanker og følelser, der er ‘forkerte’ i den svære situation. Det er det, det nye tilbud kan give dem.
Både til unge og deres netværk
I 2018 lancerede Børn, Unge & Sorg, der er en del af Det Nationale Sorgcenter, det gratis, webbaserede tilbud ‘Er du okay?’ til unge, der har en mor eller far med fysisk sygdom. Sitet tilbyder både information målrettet den unge og den unges netværk, men er også et digitalt, landsdækkende og gratis tilbud med webbaseret gruppeterapi til alle pårørende teenagere.
Rækker ud til alle
Et webbaseret tilbud er nødvendigt, ikke mindst i disse tider med COVID-19, for en meget udsat og ofte meget overset målgruppe som de unge pårørende er. Det mener direktør i Det Nationale Sorgcenter, Preben Engelbrekt:
“Inden PårørendePlatformen ‘Er Du Okay?’ havde vi alene mulighed for at tilbyde behandling til pårørende teenagere med en alvorlig syg forælder i form af et fysisk baseret gruppeterapitilbud i en af vores afdelinger i Aarhus, Odense og København – og i dag også i Helsingør. Med det webbaserede gruppetilbud foregår gruppeterapien online, hvilket gør det muligt for os at række ud til alle pårørende unge i hele Danmark, der har brug for hjælp og støtte, uanset hvor i landet den unge bor – og uanset om man bor derhjemme, går på efterskole eller noget helt tredje. En hjælp og støtte, der for mange unge er nødvendig, når mor eller far bliver alvorligt syg, så usikkerheden ikke resulterer i alvorlig mistrivsel”, siger Preben Engelbrekt.
Tror, det er deres skyld
Psykiatrifonden ser store muligheder i partnerskabet med Børn, Unge & Sorg:
“Det kan ofte både være svært at forstå og tale om psykisk sygdom – især når man er barn eller ung. Mange unge, der vokser op med forældre med psykisk sygdom, tror ofte, at det svære er deres skyld – og mange oplever stor utryghed og bekymring. Derfor er det vigtigt at få hjælp og støtte, hvis man har brug for det. Og derfor er vi også rigtig glade for nu at være en del af dette landsdækkende tilbud”, siger Torsten Bjørn Jacobsen, formand for Psykiatrifonden.
‘Er Du Okay?’ er udviklet på baggrund af forskning og Børn, Unge & Sorgs mangeårige erfaring på området.