Når vi fortæller om Bryghuset Røde Port, der ligger på Køgevej 206 lidt før Tjæreby på landevejen fra øst mod Roskilde, og om Bistroen af samme navn i Algade i Roskilde Centrum, er det vel tilladt at blive lidt lyrisk. For her skal vi fortælle om to helt specielle mødesteder. Det ene er dér, hvor Røde Ports hjemmebryggede og håndlavede specialøl fremstilles, og det andet, hvor menukortet er afstemt og helt i harmoni med den gode øl fra det lokale mikrobryggeri.
Harmoni er ét af mange nøgleord, der betegner brygmesterens arbejde med de råvarer, som indgår i nogle af Danmarks bedste håndbryggede specialøl. Det lykkedes i 2016 Røde Ports stiftere, folkeskolelærerne Morten Østergaard og Knud Eirik Sandvik, at udvikle filosofien om at skabe ”øl med minimal teknologi og maksimalt håndværk”.
De to blev nemlig netop i 2016 præmieret som Danmarksmestre i Håndbryg med ”Ravn Sort”, som er en smagfuld og fyldig Imperial Stout, der imponerede dommerne det år med smagen af blandt andet dominikansk rom, kaffe og bitter chokolade. ”Ravn Sort” er naturligvis stadigvæk på Bryghusets sortiment både på Køgevej og i bistroen inde i Roskilde som én af ni specialøl.