Alle unge, der har en mor eller far med psykisk sygdom, bør have mulighed for at møde andre i samme situation. Netop det er en mærkesag for Psykiatrifonden, og foruden fysiske grupper for børn og unge lancerer Psykiatrifonden nu også en gratis og anonym gruppechat for unge, der har en far eller mor med psykisk sygdom.
På gruppechatten kan unge fra hele landet møde andre i samme situation, og gruppechatten er styret af en erfaren rådgiver. Tilbuddet er anonymt og gratis.
Op mod 310.000 børn og unge i Danmark vokser op med en mor eller far med psykisk sygdom. Det kan ofte både være svært at forstå og tale om psykisk sygdom – især når man er barn eller ung. Forælderens sygdom kan betyde, at den unges liv er svært og uforudsigeligt, og blandt andet derfor er der en øget risiko for, at de 310.000 børn og unge selv udvikler psykiske vanskeligheder eller sygdom senere hen.
Gruppechat med ligesindede
Nogle unge pårørende oplever bekymring for forælderen eller har svært ved at balancere et ungdomsliv, hvor forælderens sygdom ikke spiller en rolle, og nogle kan føle sig ensomme og alene om deres situation. Men en hjælp kan være at møde andre i samme livssituation, hvor man kan dele erfaringer og oplevelser med hinanden.
Derfor lancerer Psykiatrifonden den 2. maj den nye gruppechat, som er åben hver torsdag fra kl. 19.00 til 21.00. På gruppechatten mødes unge pårørende med en rådgiver – chatten er anonym og gratis, og man kan være med uanset hvor i landet, man bor.
Udover gruppechat tilbyder Psykiatrifonden bl.a. gruppeforløb for børn og unge med forældre med psykisk sygdom.
Kun hver tredje kommune har et tilbud om hjælp og støtte
Psykiatrifonden har i foråret 2019 spurgt alle landets kommuner om, hvilke tilbud, de har om hjælp og støtte til børn, der vokser op med en mor eller far med psykisk sygdom. 32 eller knap hver tredje af de 98 danske kommuner har et tilbud, som lever op til Psykiatrifondens kriterier. I 2017 var tallet 45 af de 98 kommuner.
Læs mere om at vokse op med en far eller mor med psykisk sygdom her.