Som den første region i Danmark benytter Region Sjælland ny talegenkendelsesteknologi, som bruger deep learning til at lære den enkelte brugers stemme at kende. Med systemet kan man også navigere rundt i Sundhedsplatformen med stemmen. Det sparer klik. Det oplyses i en pressemeddelelse

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk

Region Sjælland bruger som den første region i Danmark talegenkendelsessystemet Dragon, der benytter deep learning til talegenkendelse. Dermed nedbrydes tale og ord til mindre fragmenter, som giver computeren større chance for at genkende lyde og ord fra brugerne.

Den teknologiske udvikling har gjort, at computerkraften i dag er så stor, at det er blevet muligt at anvende deep learning – på dansk neurale netværk – der fanger langt mere præcist, hvad brugeren dikterer. Tidligere skulle talegenkendelsessystemet lære brugernes måde at tale på at kende, før de kunne få fuldt udbytte af det. Mange læger har derfor brugt tid på at læse eksempelvis H.C. Andersens eventyr, så computeren lærte deres stemme at kende.

Talegenkendelse er ikke nyt i Region Sjælland, men siden september er systemet blevet opgraderet til at bruge den nye teknologi, der findes i Dragon. Systemet bruges af alle faggrupper, og en af dem, der er glad for det nye system, er overlæge i pædiatri på Nykøbing F. Sygehus, Susanne Mejlby.

– Jeg er meget glad for det nye talegenkendelsessystem, som jeg oplever, er meget bedre end det gamle. Systemet laver ganske få fejl, og det har været lige til at gå i gang med at bruge. Hvis der har været tekniske udfordringer, så har de været nemme at løse – og jeg er ikke noget computer-geni. Faktisk er jeg langsom til at skrive, og her hjælper systemet mig enormt. Jeg sparer en masse tid, som jeg kan bruge på patienterne i stedet, lyder det fra overlæge Susanne Mejlby.

Når lægen holder fri, tilpasser systemet sig

Det nye talegenkendelsessystem er nemt og intuitivt at bruge, og det skriver mere korrekt end det tidligere system, og det har ifølge it-chef i Region Sjælland, Henning Trier været meget vigtigt, fordi det sparer lægerne for tid i en travl hverdag.

– Systemet lytter til lægens diktering og skriver en sammenhængende mening, når der holdes pause. Systemet er intelligent og tilpasser sig løbende den enkelte læges måde at tale på og kan eksempelvis tage højde for lægens dialekt, tone og accent. Mens lægen holder fri, tilpasser systemet sig. Hver nat leder systemet efter eksempelvis mønstre i måden lægen taler, så disse genkendes, og er dermed med til at øge systemets hastighed, næste gang værktøjet bruges, forklarer it-chef Henning Trier.

Systemet erstatter klik
Talegenkendelsessystemet kan bruges til at navigere rundt på computeren, og det kan også bruges til at navigere i Sundhedsplatformen. Ved hjælp af talekommandoer kan lægerne hurtigt og effektivt navigere rundt mellem de forskellige aktiviteter i Sundhedsplatformen, og der kan indsættes prædefinerede autotekster og fraser.

Systemet giver også mulighed for at bevæge sig hurtigt mellem Sundhedsplatformen og tredjepartsystemer som eksempelvis patologisystemet Patobank og røntgensystemet XDS. Dermed kan arbejdsgange, som normalt kræver op til 20 klik på tastaturet erstattes af talekommandoer som eksempelvis ”Gå til Patobank”.
Talegenkendelseststemet kan også gøre hverdagen lettere for andre faggrupper som sygeplejersker og fysioterapeuter.

Region Sjælland er lige nu de eneste i sundhedssektoren i Danmark, der bruger et intelligent talegenkendelsesprogram. Region Syddanmark og Region Hovedstaden har købt systemet, og Region Sjælland deler viden og erfaringer med de to regioner.