Naviair mm. skriver bl.a. dette i sin pressemeddelelse om droner:
I fremtiden kan droner levere pakker til døren, transportere blod mellem hospitaler eller monitorere sikkerheden af vores elmaster. Nu skal en ny aftale gøre det muligt for droner at flyve ubemandet side om side med anden flytrafik i luftrummet. Aftalen – den første af sin art i Skandinavien – kan blive en gamechanger for Danmarks droneindustri og kan forandre den måde, hvorpå vi som samfund kan få gavn af droneteknologi.
Droneteknologi er i rivende udvikling og det, der engang var et fremtidsscenarie, kan snart blive til virkelighed. Droner kan nemlig anvendes til at løse en lang række opgaver for både samfundet og for virksomheder, f.eks. ved at transportere varer og monitorere infrastruktur på en sikker og effektiv måde, som samtidig også bidrager til den grønne omstilling.
Nu skal et nyt dansk samarbejde gøre det muligt at etablere det første U-space i Skandinavien: Et luftrum, hvor droner flyver sikkert side om side med den traditionelle bemandede flytrafik, og samtidig gør det muligt at anvende droner uden for dronepilotenes synsvidde. U-space skal udvikles og testes i første omgang ved HCA Airport i Odense og på sigt udbredes i hele Danmark.
– I dag er det ikke tilladt frit at flyve med droner uden for dronepilotens synsvidde. Det bliver det med U-space og dermed kan der for alvor åbnes for en lang række af nye muligheder for både samfundet og for virksomhederne. Vi kommer til at se dronerne gøre nytte i et omfang, vi slet ikke kan forestille os i dag, siger Carsten Fich, CEO, Naviair, som leverer trafikstyring til luftfarten i Danmark.
Partnerne i det nye danske drone-samarbejde er Naviair, Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen (TBST), Syddansk Universitet (SDU), HCA Airport og UAS Denmarks internationale testcenter, som ligger i og er en del af HCA Airport i Odense. Hertil kommer en række drone-projekter og interessenter såsom Healthdrone projektet og Fyns Politi. Naviair skal sørge for at etablere systemet, mens TBST står for myndighedstilladelser og godkendelser og UAS Danmark stiller testfaciliteter til rådighed både for danske og internationale virksomheder.
Danmark med i globalt kapløb
Samarbejdet vil sikre Danmark en plads i det globale kapløb om at udvikle dronetransport. I dag er 26 lande på globalt plan i gang med at teste, gøre klar til at teste eller allerede i gang med at anvende droner til transport af varer. Det nye samarbejde kan give Danmark en stærk position både i Skandinavien og globalt, da den i modsætning til aftalerne i andre lande er forankret i et stærkt offentlig-privat samarbejde.
– Ved at gå forrest med U-space i Skandinavien har Danmark nu mulighed for at sætte sig i spidsen for den kommercielle udvikling af nye droneløsninger. Andre lande er i gang med at etablere U-Space, men ingen andre har så tæt et samarbejde som her, hvor vi har samlet luftrumsovervågning, de offentlige myndigheder og et internationalt testcenter, siger Teit Silberling, kommerciel chef, UAS Denmark, den nationale droneklynge og det internationale testcenter.
– Denne teknologi har et stort potentiale for både det danske samfund og erhvervsliv. Det handler om at udnytte det store potentiale i droner til at hjælpe os med at løse en række vigtige opgaver autonomt på en sikker, effektiv og ikke mindst miljøvenlig måde, fortsætter Teit Silberling.
Den første flyvning forventes at ske til efteråret. På sigt skal systemet rulles ud i hele Danmark.