Den internationalt kendte kunstnergruppe SUPERFLEX står bag Roskilde Universitets nye kunstværk, som bliver indviet den 20. maj.
‘Interspecies Campus’ er navnet på et nyt kunstværk på Roskilde Universitet. Det består af otte skulpturer fordelt rundt på campus og er designet af den internationalt kendte kunstnergruppe SUPERFLEX. Kunstværket er designet med afsæt i de globale klimaudfordringer.
Skulpturerne er bygget af såkaldte “superbricks”, som SUPERFLEX har udviklet specielt til kunstprojektet. Murstenene er håndlavede, lyserøde, buede og er lavet af sand og ler.
En af kunstnerne fra SUPERFLEX, Bjørnstjerne Christiansen, siger:
“Skulpturerne er tænkt som et symbol på en fremtid med stigende vandstand. Derfor er de designet til at være fiskevenlige og attraktive for alger – bl.a. med et valg af farven pink. Gennem vores samarbejde med havbiologer og marineforskere har vi fundet ud af, at farven pink tiltrækker koralpolypper, der er vigtige for korallers trivsel, og derfor har vi valgt denne farve til skulpturerne. Den lyserøde skulpturelle infrastruktur strækker sig gennem campus og skaber nye veje til at gå og tænke. Skulpturerne spirer ud af sandstensgulve, der minder om havbunden.”
Inspireret af koraller
Kunstværket er inspireret af måden, havkoraller danner infrastrukturer på. Ideen er, at man skal kunne bevæge sig ind imellem de enkelte dele af skulpturerne.
Universitetsdirektør på Roskilde Universitet, Peter Lauritzen, siger:
“Jeg synes, det er fantastisk, at vi har fået muligheden for at få et spændende og markant kunstnerisk aftryk på RUC som SUPERFLEX’s skulpturer. Jeg glæder mig til at høre reaktioner fra ansatte og studerende”.
Et udvalg af Roskilde Universitets ansatte og studerende har været inviteret til at komme med input undervejs i tilblivelsen af kunstværket.
SUPERFLEX blev tildelt opgaven som led i et udbud igangsat af Bygningsstyrelsen, som også tildelte midlerne til kunstværket.
I bedømmelsen deltog repræsentanter under Statens Kunstfonds kunstkonsulentordning og fra Museet for Samtidskunst i Roskilde, Bygningsstyrelsen samt medarbejder og studerende fra Roskilde Universitet.
‘Interspecies Campus’ bliver formelt indviet fredag den 20. maj kl. 13 på Roskilde Universitet.
Fakta om kunstnergruppen, SUPERFLE X• SUPERFLEX modtog Kronprinseparrets Kulturpris i efteråret 2021. Kunstnergruppen har igennem flere årtier sat emner som bæredygtighed, andre arters liv og klimaforandringer på dagsordenen via gruppens kunst.
• Et af kunstnergruppens seneste projekter er SuperRev. Her arbejder SUPERFLEX sammen med forskellige partnere om at udvikle en plan, der skal hjælpe med at genoprette 55 km2 stenrev ud for den danske kyst. • I 2021, under FN’s 76. generalforsamling, blev SUPERFLEX’ filmværk Vertical Migration projiceret på den ikoniske FN-bygning i New York.
Foto: SUPERFLEX