Pressefoto

Det kommende børnehus i Ringparken skal kunne leve op til nyt certifikat med krav til bl.a. indeklima, og det skal være både socialt, miljømæssigt og økonomisk bæredygtigt.

Det bliver et hold med lokalt islæt, der skal tegne og opføre det nye børnehus i Ringparken. Ud over entreprenøren ELINDCO, der har adresse i Jyllinge, består det vindende hold af SKALA Arkitekter og af rådgivningsvirksomheden Rambøll. Roskilde Byråd tiltrådte på sit møde i marts deres bud på det nye børnehus, efter opgaven har været i offentligt udbud.

Det er blandt andet et mål, at bygningen opnår den nye certificering DGNB-hjerte, hvor indeklimaet og husets kvaliteter for de kommende brugere er i fokus. Indeklimaet får særlig opmærksomhed, fordi der er en tydelig sammenhæng mellem børnenes trivsel, sundhed og læring og bygningers indeklima. Roskilde Kommune har derfor valgt at være blandt de første til at kræve DGNB Hjerte mærket, som stiller særlige krav til indeklimaets kvalitet.

– Huset skal først og fremmest være et godt hus for børnene, hvor det er trygt og rart, og hvor de kan lege og udvikle sig. Derfor er jeg glad for det høje ambitionsniveau om at opnå den nye certificering. Det handler om at skabe de bedst mulige og sundeste rammer for institutionens børn og voksne, siger formand for Skole- og Børneudvalget i Roskilde Kommune Jette Henning.

Bæredygtighed er en grundlæggende præmis bag designet af det 1.200 m2 nye børnehus, som skal DGNB-certificeres med minimum guld. DGNB standarden måler også fx livscyklus af byggematerialer, transport, forbrug af ressourcer under og efter byggeriet samt holdbarhed og muligheden for genbrug.

Roskilde Kommunes nye børnehus støttes af Realdanias Covid-pulje til øget bæredygtighed i kommunale byggeprojekter med 1,35 mio. kr., som efter fradrag af fondsmoms giver et nettobeløb på ca. 1,1 mio. kr. Realdanias mål med puljen er at give kommunerne ekstra luft i anlægsbudgetterne til at prioritere grønne og bæredygtige valg, så byggeri og klimamål kan tænkes endnu mere sammen.

Børneperspektiv i byggeri og indretning
Både ledere, pædagogiske medarbejdere og køkkenmedarbejdere har været med til at definere visioner, krav og ønsker til det nye hus, bl.a. ud fra besøg i andre børnehuse.

– Jeg glæder mig til at se visionerne folde sig ud i det nye hus. Det gælder børneperspektivet i byggeri og indretning, når man nu er under 120 cm. høj. Det gælder mulighederne for at lege, lære og udvikle sig, både inde og ude. Og det gælder selvfølgelig også medarbejdernes trivsel, som samtidig er vigtig for, at børnene trives og har det godt, siger Jette Henning.

Børnehuset skal bygges på en 3000 m2 stor grund umiddelbart op til Roskilde Rådhus. Byggeriet får plads til 4 vuggestuegrupper og 4 børnehavegrupper med i alt 140 børn. Når det nye børnehus er klar i sommeren 2022, erstatter det de nuværende lejemål for daginstitutionerne Kastanjen og Spirrevippen, hvis bygninger bliver revet ned i forbindelse med et andet byggeprojekt ved Ringparken.

FN’s verdensmål er den røde tråd gennem projektet
Bæredygtighed er dermed et tydeligt og fælles mål, både under byggeriet og når huset er taget i brug.

Roskilde Byråd har tidligere vedtaget, at der i kommunale byggeprojekter skal ske en samlet vurdering af totaløkonomien for at minimere drifts- og anlægsudgifterne, set over hele bygningens levetid. Heri ligger samtidig en social og miljømæssig bæredygtighed og fokus på at reducere udledningen af CO2 og modvirke en negativ miljøpåvirkning i hele bygningens livscyklus.

Roskilde Kommune er blandt de første til at kræve, at et nyt byggeri får DGNB Hjerte mærket, som stiller særlige krav til indeklimaets kvalitet.