Det Danske Spejderkorps har udgivet kogebogen ”Ild, mad og Fællesskab”, som indeholder 69 opskrifter på bålmad.

Pressefoto Friluftsrådet

Opskrifterne er udviklet af Haver til Maver, testet af børn, og er nemme og sjove at lave sammen med andre. Projektet er støttet af Udlodningsmidler til Friluftsliv. Blomkålssuppe. Spansk æggekage. Snickerskage. Pandeknækbrød med honning.

Fire af i alt 69 opskrifter, man finder i den kogebog ”Mad, Ild og Fællesskab”, som Det Danske Spejderkorps netop har udgivet. Og som alle har det til fælles, at de er grønne og nemme at lave, når man er mange børn sammen. Bag bogen står Det Danske Spejderkorps, som har taget udgangspunkt i spejderbevægelsens mere end 100 år lange erfaring med at skabe børnefællesskaber i naturen.

”Med kogebogen ønsker vi at vise vores spejdere, hvordan vi kan mødes ved bålet og om maden, og at madlavningen kan få fællesskaber til at vokse sig endnu stærkere. Samtidig opfordrer kogebogen til medbestemmelse, og den gør det nemt for spejderne at tage skeen i egen hånd rent ud sagt”, siger generalsekretær i DDS, Morten Gade.

920.000 kroner fra Udlodningsmidler
Opskrifterne i bogen er udviklet af organisationen Haver til Maver og med stor inddragelse af spejderbørn og unge. For et målene med bogen er, at det skal være nemt at lave mad til mange, hvorfor alle opskrifter (som alle er til ti personer) er beskrevet på en måde, børn kan forstå.

Spejderne har også været en del af udviklingsprocessen i forhold til smag, sådan at de har lyst til at skifte den klassiske omgang svensk pølseret på spejderturen ud med et bæredygtigt og grønt alternativ.

Bæredygtighed er et gennemgående element i kogebogen såvel som det udviklingsarbejde, der ligger bag ”Mad, Ild og Fællesskab”.

Projektet er støttet som et nationalt udviklingsprojekt af Udlodningsmidler til Friluftsliv. Det støttede beløb er på 920.000 kroner.

Der er i bevillingen lagt særlig vægt på projektets ønske om at bidrage til en kultur- og adfærdsændring hen mod mere grøn og bæredygtig madlavning i det fri.

Både for børnene og de ledere, pædagoger og frivillige, der arbejder med børn og unges friluftsliv. De skal som en del af projektet klædes på til at være grønne rollemodeller.

”Vi er rigtig glade for at have støttet et projekt, som sætter bæredygtighed i fokus og samtidig engagerer børn og unge i et fællesskab. Madoplevelsen i naturen er et godt tiltag hen mod en større bevidsthed hos vores børn og unge om vigtigheden af at passe på vores klode,” siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet.

Nye spejdermærker
En anden del af projektet er fem nye spejdermærker om grøn mad, ligesom bogens indhold – opskrifter såvel som gode råd om bæredygtig madlavning – vil blive delt på kurser, workshops, i skolehaver og til organisationer som 4H, Ungdomsringen, Bifrost og Natur & Ungdom.

Derudover findes bogen online på dds.dk/bålmad. For målet er, at den kommer bredt ud. I hele landet, hvorfor Haver til Maver i udviklingen af opskrifterne har sat som betingelse, at ingredienserne kan købes i ethvert supermarked fra Rønne til Frederikshavn.

Kilde Friluftsrådet.