Sugardating og andre former for udveksling, hvor unge på forskellig vis bytter sex eller intimitet for gaver, oplevelser, penge eller opmærksomhed, har i de senere år været emnet i flere dokumentarprogrammer, skabt røre i debatspalter og vakt bekymring hos forældre og fagfolk.
Dét, som blandt andet i offentligheden betegnes som sugardating, er et meget forskelligartet fænomen, hvor nogle få oplever at få mere kontrol, bekræftelse og spænding i deres digitaliserede datingliv, mens flere unge får problemer og oplever forskellige former for grænseoverskridelser i deres møde med de såkaldte “sugardaddies”. Det viser stort dansk forsknings- og praksisprojekt.
Forskerne bruger betegnelsen “byttedating” som mere værdineutralt ord end for eksempel “sugardating” eller “gråzoneprostitution”.
Projektet ‘Sugardating blandt marginaliserede unge’ har været ledet af lektor Christian Groes fra Roskilde Universitet, og forskergruppen består desuden af lektor Jeanett Bjønness fra Aarhus Universitet og postdoc Marie Højlund Bræmer fra Aarhus Universitet. Projektets endelige resultater bliver præsenteret den 17. maj 2022.
Mange motiver Forskerne har interviewet 60 unge mellem 18 og 30 år med vidt forskellige baggrunde, som alle har erfaring med byttedating.
Forskningsprojektet viser, at de unge har meget forskellige motiver for at byttedate. Det kan for eksempel være ønsket om at få gaver, anerkendelse, spænding eller stoffer eller at eksperimentere med seksualitet og grænser. Men et motiv går – med enkelte undtagelser – igen: Det handler om penge.
“Det økonomiske har betydning for stort set alle de unge, vi har talt med. Det er dog sjældent, at pengene alene er motivet for at gå ind i byttedating, men det er næsten altid en medvirkende faktor,” siger Christian Groes.
En del af de unge ser også byttedating som en måde, hvorpå de kan udfordre og udforske både egne og samfundets grænser. Det kan for eksempel være at lege med seksuelle grænser, eller at byttedating udfordrer de traditionelle regler for dating og kønsroller.
Skam og fordomme gør det svært En del af de unge oplever forskellige former for grænseoverskridelser i forbindelse med byttedating. Selvom mange unge i en periode oplever, at de får noget af det, de ønskede ud af deres bytterelationer, så er der en tendens til, at det over tid bliver mindre tilfredsstillende og udvikler sig til noget andet, end de unge ønsker.
Det kan dog for mange være svært at fortælle om deres erfaringer og at finde hjælp og støtte til at komme videre.
“De færreste af de unge fortæller til nogen, at de byttedater. Mange er meget bange for, at deres forældre skal få det at vide. Og de efterspørger generelt, at voksne omkring dem bliver bedre til at tale om dating, sex og unges oplevelser,” fortæller Jeanett Bjønness.
Udvikling af praksis Projektet er både et udviklings- og forskningsprojekt. Rådgivningstilbuddet RedenUng har på baggrund af resultaterne udviklet en række forskellige redskaber, blandt andet digitale tegneserier og dialogkort, som lærere og fagfolk kan bruge.
“Forskningen viser, at de unge har brug for nogen, der kan tage en åben og fordomsfri dialog med dem om deres oplevelser. Og vi ved, at mange fagfolk synes, at det er svært at tale om de her ting. Derfor håber vi, at de redskaber, vi har udviklet, kan hjælpe unge og voksne til at tale sammen,” siger Mads Andersen Høg, der er teamleder i RedenUng København.
Projektet er støttet af VELUX FONDEN og afsluttes med en konference på Christiansborg den 17. maj.