En del af fremtidens danske hitmagere vil højst sandsynligt have fået deres uddannelse i Vor Frue ved Roskilde. Et tidligere plejehjem i byen er nemlig udset til at huse en ny markedsorienteret eliteuddannelse i sangskrivning med internationalt fokus. Byrådet har lige vedtaget lejeaftalen, som flugter med Roskilde Kommunes strategi om at være AlleTidersMusikby.
Etableringen af en helt ny eliteuddannelse skal bidrage til at forløse det store potentiale af dansk musiktalent kommercielt. Visionen bag projektet er at sætte Danmark på verdenskortet som en nation med markante og succesfulde sangskrivere og derigennem skabe et kreativt dansk eksporteventyr på højde med fx møbeldesign og spiludvikling.
Et vigtigt skridt i realiseringen af visionen er at få de fysiske rammer på plads og finde et hjem til den nye uddannelse. Det bliver i Vor Frue – og det glæder Roskildes borgmester Joy Mogensen:
– Roskilde er allerede en af de mest profilerede musikbyer i Danmark, og i mine øjne passer eliteuddannelsen i sangskrivning godt ind i Roskilde Kommunes ambition om at være AlleTidersMusikby. Jeg er sikker på, at uddannelsen vil bidrage til vores mangfoldige musikmiljø og etablere nye spændende samarbejder, udtaler Joy Mogensen.
Talenter møder cremen af musikbranchen
Arbejdet med at etablere den nye uddannelse udføres af Foreningen til etablering af eliteuddannelse i kommerciel sangskrivning og produktion, der består af garvede kræfter fra den danske musikverden. En af disse er Jakob Sørensen, som er direktør for musikselskabet The Bank.
– Det er ikke tilfældigt, at Roskilde er valgt som hjemsted for uddannelsen. Vi vil opdyrke et kreativt miljø, hvor inspiration og fælleskab er en del af hverdagen, og derfor er det oplagt at bygge videre på det stærke musikalske DNA, som byen har. Endelig har Roskilde Kommune tilbudt os noget nær de perfekte lokaler, hvor alle studerende får eget værelse og eget studie, siger Jakob Sørensen.
Bag initiativet til at etablere uddannelsen står nogle af nogle af de væsentlige aktører i den danske musikbranche blandt andet The Bank, Danske Populær Autorer (DPA) samt kulturaftalen Kulturmetropolen. Eliteuddannelsen etableres som en non-profit-forening, og lige nu arbejdes der med at udvikle studieplaner, etablere samarbejder samt ikke mindst få finansieringen på plads. Det er ambitionen, at det første hold elever skal rykke ind i efteråret 2020.
Det begynder i Vor Frue
Uddannelsen får hjemme i en rød murstensbygning på Kamstrupvej i Vor Frue, der tidligere har huset både et plejehjem og ungdomsboliger. Nu sætter foreningen bag uddannelsen jagten ind på midler til at indrette studier, undervisningslokaler, fællesarealer, kantine og værelser.
De studerende vil have fast base på skolen, hvor faste undervisere og prominente gæsteundervisere fra ind- og udland vil udvikle deres kompetencer. Derudover skal relevante praktikophold sikre, at eleverne får berøring med den musikbranche, de skal være en del af.
Naturlig forlængelse af Roskildes musikbystrategi
Sangskriveruddannelsen kommer til Roskilde i forlængelse af, at Roskilde byråd i 2017 vedtog en ny musikbystrategi, og det målrettede arbejde, som har fulgt strategien.
Ambitionen er, at i Roskilde er musikken for alle og noget vi skaber sammen – lige fra lydstudiet i børnehaven til demensdans på plejecentret. Og nu snart også på Danmarks første og eneste eliteuddannelse i sangskrivning.