Professionelle køkkener har igen i år mulighed for at søge økonomisk støtte til kompetenceudvikling af køkkenpersonale i arbejdet med at omstille til økologi i køkkenet. Frist for at ansøgning om midler hos Fonden for Økologisk Landbrug er 26. september 2022.

Foto ABW

Den økologisk omstilling af professionelle køkkener er med til at højne økologiprocenten i de mange daglig​​e måltider, der serveres i ude i landets professionelle køkkener. Til gavn for både biodiversitet, vandmiljø og dyrevelfærd.

Økologi-omstillingspuljen hos Fonden for økologisk landbrug, kan igen i år ansøges om midler. Puljen i 2022 er på cirka 19 mio. kr. – Vi skal have flere med på øko-rejsen. Derfor opfordrer vi til, at de professionelle køkkener søger pujlemidlerne, fortæller Simon Rask, sektionsleder i Fødevarestyrelsen.

Puljemidlerne gives til kompetenceudvikling af køkkenpersonale og tilknyttede medarbejdere med fokus på viden om bæredygtig produktion af måltider, De officielle Kostråd, madspild og brug af sæsonvarer. Sidste år blev der uddelt mere end 14 mio. kr. til i alt 20 projekter.

Årets ansøgningsrunde er sidste mulighed for at søge om støtte til kompetenceudvikling i private køkkener: – Vi håber at puljemidlerne til kompetenceudvikling af køkkenpersonale også kan få mange flere private hoteller, restauranter, caféer og kantinekæder til at prioritere klima, økologi og bæredygtighed, siger Simon Rask.

Ansøg​ere ​​​​​​​​​​kan være:
– Kommuner, regioner og statslige institutioner med henblik på omlægning af køkkenerne, som drives i eget regi

– Virksomheder, som driver offentlige eller private køkkener, med henblik på omlægning af køkkenerne

– Virksomheder med henblik på omlægning af egne private køkkener

– Konsulentvirksomheder, uddannelsesinstitutioner o.l. med henblik på ydelse af bistand til kompetenceudvikling af medarbejdere i enten offentlige eller private køkkener

Understøtter Det Økolo​giske Spisemærke
Puljen understøtter samtidig udbredelsen af Det Økologiske Spisemærke. Fødevarestyrelsen har netop kørt en landsdækkende kampagne med fokus på de positive fordele, der er for spisesteder og professionelle køkkener, når økologi kommer i højsædet og spisestederne får Det Økologiske Spisemærke.

I dag er der over 3.400 offentlige og private køkkener med Det Økologiske Spisemærke. Det er alt fra daginstitutioner, hospitaler, offentlige og private kantiner, til private køkkener som caféer, restauranter og hoteller.

Når de professionelle køkkener vælger at omstille til økologi, er det nemlig muligt for det enkelte køkken at ansøge om Det Økologiske Spisemærke, der er et troværdigt, statskontrolleret bevis på, at et spisested satser på økologi.

Det Økologiske Spisemærke er gratis at tilmelde sig og viser, hvor stor en procentdel af de indkøbte føde- og drikkevarer, der er økologiske. Det Økologiske Spisemærke findes i tre udgaver; guld (90-100% økologi), sølv (60-90% økologi) og bronze (30-60% økologi).

Læs mere på Det Økologiske Spisemærkes hjemmeside

Ansøg​ningsfrist
Ansøgningsfristen til øko-omstillings projekter med start i 2023 er 26. september 2022.

Læs mere og ansøg her:
https://oekologifonden.dk/saadan-soeger-du/saerpuljer-2023/koekkenomstilling-2023

Ansøgning skal sendes til Fonden for økologisk landbrug via ovenstående link.
Det er Fonden for økologisk landbrug, der administrerer og udmønter puljemidlerne. Alle spørgsmål vedrørende ex. ansøgning, formalia mv. skal stiles til Fonden for økologisk landbrug.

Fakta:​
– Et politisk flertal afsatte i 2021 puljemidler på i alt 54 millioner kroner til støtte til kompetenceudvikling af de private og offentlige køkkeners personale i klimavenlig økologiomstilling.

– Puljemidlerne støtter kompetenceudvikling af køkkenpersonale og tilknyttede medarbejdere i omstilling til økologi.

– Både offentlige og private professionelle køkkener kan ansøge.​

Ansøgningsrunden for tilskud til gennemførelse af projekter i kalenderåret 2023 gennemføres med ansøgningsfrist 26. september 2022 kl. 12.

Kilde.