Roskilde Kommune tog endnu et skridt i den bæredygtige retning mod indfrielse af verdensmålene, da Økonomiudvalget den i januar 2021 vedtog, at fremtidige købere af større grunde og ejendomme skal forpligte sig til at bygge DGNB-certificeret på mindst guldniveau. Det skriver Roskilde Kommune i en pressemeddelelse.
Roskilde Kommune går forrest med en lang række tiltag og udviklingsprojekter med det formål at bringe bæredygtigt byggeri fra teori til virkelighed. Ambitionerne for bæredygtige byggerier er høje, særligt når kommunen selv opfører nye byggerier. Her fungerer den såkaldte DGNB certificeringsordning som et kvalitetskatalog, der retter fokus mod forskellige aspekter af bæredygtighed fra projekt til projekt.
Nu får ambitionerne et nøk op. Fremover skal DGNB certificeringsordningen også bruges som løftestang til at sikre, at bæredygtigheden er i fokus, når kommunen sælger større grunde og bygninger, hvor private bygherrer skal bygge og renovere.
– Vi skal som kommune bidrage til at gøre noget ved de miljømæssige udfordringer, vi står overfor. Det gør vi bedst ved at tage fat, hvor vi for alvor kan være med til at gøre en forskel, og byggeri har potentialet til at gå fra at være en del at problemet til at være en del af løsningen. Vi har vist, at der er store besparelser at hente både på materialebudget og CO2-udledning ved at genanvende byggematerialer, når kommunen selv bygger og renoverer. Kravet om DGNB-certificering på guld-niveau til vores købere ligger i naturlig forlængelse heraf og er en vigtig brik i et stort puslespil, siger Tomas Breddam, borgmester i Roskilde Kommune.
DGNB-certificeringsordningen opstiller målbare kriterier på en række parametre og sikrer, at køberne indfrier de brede krav til bæredygtighed, som kommunen stiller. Certificeringsordningen er den bredest funderede bæredygtighedsordning med fokus på den økonomiske, sociale og miljømæssige bæredygtighed og inddrager også teknik-, proces- og områdekvalitet.
Lige netop byggebranchen er et sted, hvor der er noget at hente, når det kommer til bæredygtighed. For eksempel ved alle boligejere efterhånden, at det er godt både for pengepungen og miljøet at spare på energi til opvarmning af bygninger. Men det er også nødvendigt, at rette blikket mod de skjulte miljøpåvirkninger i byggeriet: Langt over halvdelen af den energi, fx en kontorbygning bruger i løbet af dens levetid, går til produktion af byggematerialer, idet materialerne koster CO2 og råstoffer i produktion og ikke mindst transport. Det er grunden til, at kommunen vælger at stille krav til købere, når grunde og bygninger sælges.
– Vi vil bruge DGNB til at dele vores bæredygtighedsambitioner med de samarbejdsparter, der ligesom os ønsker at være en del af den grønne omstilling. Bæredygtighed i byggerier er ikke en simpel proces men en grundlæggende omstilling, som vi i Roskilde Kommune nok kan være med til at starte men ikke fuldføre alene. Vi er alle en del af den samme virkelighed og står over for de samme udfordringer. Kun i fællesskab med købere og samarbejdspartnere kan vi løfte udfordringen, siger borgmester Tomas Breddam.