Bilister der bruger håndholdt mobil bag rattet kører op til 10 gange så ofte galt i trafikken sammenlignet med bilister, der aldrig bruger håndholdt mobil. Det viser en undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik har gennemført blandt flere end 5.000 bilister.
Tusindvis af knaldrøde plakater langs vejene minder i de her uger trafikanterne om, at de skal køre bil, når de kører bil. Det er Rådet for Sikker Trafik, Forsikring & Pension og 59 kommuner, der står bag den tre uger lange kampagne, der vil begrænse antallet af trafikulykker på grund af uopmærksomhed.
Og det er der brug for. I forbindelse med kampagnen har Rådet for Sikker Trafik spurgt flere end 5.000 bilister, om de inden for det seneste år har været involveret i en trafikulykke med eller uden personskade.
Undersøgelsen viser, at de bilister, som en gang i mellem eller oftere bruger håndholdt mobiltelefon under kørslen, har været involveret i en ulykke op til ti gange så ofte som bilister, der aldrig bruger håndholdt mobil, når de kører bil.
– Der kan være flere årsager til, at folk er kørt galt. Men meget ville være vundet, hvis bilisterne som minimum holdt fingrene fra deres mobiltelefon, når de kører. Vi ved fra tidligere undersøgelser af alvorlige trafikulykker, at når man har hænder og øjne på mobilen, så øges risikoen for en ulykke markant, siger Lisbeth Sahl Bauditz fra Rådet for Sikker Trafik.
Hver 7. bruger håndholdt mobil
I undersøgelsen kan man også se, at selv om flere og flere hen over årene har droppet den håndholdte mobil, når de taler i telefon bag rattet, så er der stadig en generel udfordring med brugen af håndholdte mobiler.
Hver 7. bilist svarer, at vedkommende bruger håndholdt mobil enten meget ofte, ofte eller en gang i mellem, når de kører i trafikken, viser undersøgelsen. Det er et tal, der vækker bekymring hos brancheforeningen Forsikring & Pension. For selv få sekunders uopmærksomhed er hvert år skyld i mange alvorlige ulykker på vejene.
– Der er stadig alt for mange ulykker som skyldes uopmærksomhed og det har store konsekvenser. I forsikringsbranchen er vi meget optaget af at hjælpe med at øge trafiksikkerheden på de danske veje og har en klar målsætning om at reducere antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken, siger Pia Holm Steffensen, underdirektør i F&P.
Om kampagnen “Kør bil, når du kører bil”:
Rådet for Sikker Trafik, 59 kommuner og Forsikring & Pension har sat 3.000 røde plakater op langs vejene, hvor der står “Kør bil, når du kører bil” eller “Kør cykel, når du kører cykel”.
Plakaterne er en del af en landsdækkende kampagne, der kører fra den 25. september til den 15. oktober, og som også kan ses i tv, biograferne, på web-tv og sociale medier.
Find ulykkestal per politikreds eller download kampagneplakaterne HER.
Fakta: Brug af håndholdt mobil bag rattet:
Hvor ofte bruger du din mobil håndholdt, når du kører bil med minimum 40 km/t. (dvs. ikke holder stille)?
- 14 % af bilisterne svarer, at det gør de enten meget ofte, ofte eller en gang i mellem.
Har du – inden for det seneste år – som fører af en bil været involveret i en trafikulykke? (med trafikulykke menes ikke parkeringsuheld):
- Bilister der aldrig bruger håndholdt mobil: 4 %
- Bilister der bruger håndholdt mobil en gang i mellem eller oftere: 41 %
(Kilde: repræsentativ undersøgelse blandt 5.059 bilister i 2023 gennemført af Rådet for Sikker Trafik og analyseinstituttet Wilke).
Fakta: Så farligt er uopmærksomhed i trafikken: Uopmærksomhed eller manglende orientering er en medvirkende årsag i seks ud af ti dødsulykker i trafikken (kilde: Vejdirektoratet).