Mit syn på Roskilde blev grundlagt da jeg som barn voksede op i en mindre by beliggende ned til Roskilde fjord. Hvis man kommer fra en af den slags byer, vil man vide at Roskilde trods sin størrelse på Danmarkskortet, i dette område fungerer som en slags hovedstad, hvor natur- og kulturliv indgår i en større sammenhæng.

Mit Roskilde var i min barndom den årlige familietur til Vikingeskibsmuseet, som ligger ned til Roskilde Fjord. Museets tema er vikingetiden og dennes bådbygningskultur, hvilket illustreres lærerigt for de ældste og med masser af aktiviteter til de yngre. Museet markerede sin viden om vikingetiden, ved blandt andet i 2007 at bygge skibet Havhingsten som sejlede tur-retur til Irland. For os i småbyerne med fjordudsigt betød det at min provins i et øjeblik blev til Mit Roskilde, eftersom der herigennem blev serveret live-underholdning til eftermiddagskaffen ude på altanen.

Ro’s Torv
Som årene gik og mine interesser skiftede fra museumsbesøg med familien til shopping og cafébesøg med vennerne, blev mit Roskildes omdrejningspunkt i højere grad kulturlivet og centrum, end fjorden og naturen. Da vi var blevet gamle nok, transporterede Linje 600S min storesøster og mig ind til Ro’s Torv hver weekend, hvor vi havde utallige shopping- og biografture samt restaurantbesøg, og stadig har det den dag i dag. Traditionen lød dengang på at besøge Café Vivaldi som laver en eksemplarisk nachostallerken, som blev delt inden turen gik til den store H&M butik, hvor alt skulle prøves.

Dit-RoskildeSidenhen er det gået op for os begge, at Ro’s Torv har mere at byde på end den ene café og den ene butik. Ro’s Torv har nemlig været i rivende udvikling i de seneste mange år, men har altid haft fokus på en stor varietet af butikker samt nogle hyggelige caféer og restauranter. Disse er klart et besøg værd, og her kan findes noget til enhver prisklasse og alle smagsløg. Et besøg på Ro’s Torv kan stadig sagtens ende som en dagsudflugt, grundet det store udbud af butikker og underholdningsmuligheder, nu har jeg dog også fået øjnene op for Roskilde gågades hyggelige små caféer og specialbutikker. Det er minder og ture som disse, der gør Roskilde til Mit Roskilde.

Verdensarven
Roskildes mest kendte varetegn er og bliver domkirken, som ligger tæt ved gågadens centrum, Stændertorvet. Domkirken som vi kender den i dag har eksisteret siden starten af 1000-tallet og er kongeslægtens foretrukne gravsted med hele 39 kongelige gravsteder. Roskilde Domkirke er optaget på UNESCOs verdensarvsliste og står i dag som byens kulturelle centrum. Et besøg i Roskilde Domkirke kan snildt kombineres med et besøg på den kendte restaurant Rådhuskælderen, som ligger et stenkast derfra, og altid ligegyldigt årstid byder på lækre anretninger i hyggelige omgivelser, hvad enten det er sommer i gårdhaven eller gløgg og æbleskivespisning indendørs.

Pendant til domkirken
Domkirken har de seneste par år mistet eneretten som Roskildes varetegn, efter KARA/NOVERENs Energitårn er blevet bygget. Energitårnet, som er tegnet af den hollandske arkitekt Erick Van Egeraat, ligger i den anden ende af byen, men afslører på afstand de tydelige referencer til den gamle domkirke. Genbrugsstationen tilbyder rundvisninger, hvor man kan komme op i Energitårnet og høre om kommunens genbrugssystem og –visioner.

Dit og mit Roskilde
Dit Roskilde er byportalen i Roskilde. Der er nogle der tror, vi hedder Mit Roskilde, måske fordi der er mange af os, som har vores eget personlige forhold til byen, men som derfor ikke finder frem til byportalen. Vi hedder nemlig ikke Mit Roskilde, men Dit Roskilde, selvom jeg i denne artikel har forsøgt at give et kort oprids over Mit forhold til Roskilde, som er en by der er et besøg værd, hvad enten man er interesseret i natur, kultur eller blot en æstetisk oplevelse på genbrugspladsen.