Mandag den 16. august markerede transportminister Benny Engelbrecht, borgmester Tomas Breddam og skovrider for Naturstyrelsen Midtsjælland, Jens Peter Simonsen, starten på et naturplejeprojekt, som skal skabe bedre leve- og ynglesteder for markfirben.
Antallet af markfirben i Danmark er i tilbagegang. Derfor er de særligt beskyttet af Habitatdirektivet. Ved Lynghøjsøerne, Himmelsøen og langs med cykelstien i Svogerslev kan man stadig være heldig at se et eksemplar. Desværre er bestanden ganske lille og sårbar.
Derfor gennemfører Roskilde Kommune i samarbejde med Naturstyrelsen Midtsjælland og Vejdirektoratet et naturplejeprojekt, som skal skabe bedre leve- og ynglesteder.
Vejdirektoratet finansierer 50 grusbunker, som firbenene kan lægge deres æg i. Herved skabes der mulighed for at markfirbenene kan udvide deres yngleområde.
De varmeelskende firben er afhængige af solfyldte skråninger og skrænter med grusede jordpartier, hvor de lægger deres æg.
Markfirbenet kan blive op til 22 cm, men over halvdelen af længden er den lange hale.
I april-juni har markfirbenene deres yngletid, hvor de stærkt grønne hanner kæmper om de mere grå hunner. Hunnerne lægger æggene fra maj-juli i gruset jord, hvor der er sol. I løbet af august-september klækker æggene, og de små unger på 5-6 cm kommer frem. I september-oktober går markfirbenene i vinterdvale i stenbunker, musehuller osv., og kommer først frem igen, når forårssolen begynder at få magt.
Markfirben lever af bl.a. græshopper, edderkopper og orme, som de jager i mellem græs og blomster.