Museumsgæster kan gå i arkæologernes fodspor og undersøge spændende fund, hentet op fra fra havets dyb, når Vikingeskibsmuseet i Roskilde i Påskeferien sætter fokus på arkæologens arbejde og lader alle komme helt tæt på fortiden.

For 60 år siden udgravede arkæologer 5 fantastiske skibe i Roskilde Fjord. Fundet er i dag berømt verden over, fordi skibene er helt unikke og afslørede ny viden om vikingernes søfart. Det er fund som disse, der gør arkæologerne i stand til at fortælle ‘nyheder fra gamle dage’, og nye fund er konstant med til at flytte på det, vi ved om fortidens mennesker. Mærk fortiden – bliv fortidsdetektiv… I påskeferien sætter Vikingeskibsmuseet spot på arkæologenernes arbejde – fra analyser af fund til, hvordan vi genskaber fortiden, så den bliver håndgribelig for alle.

I workshoppen kan gæster prøve kræfter med at analysere et skelet. Ved at undersøge knogler og ser på de genstande, der er fundet sammen med skelettet, er det muligt at finde ud af en masse om den person, der levede længe før os. Mand eller kvinde? Rig eller fattig? Hvornår levede det mennesker, der ligger i graven og hvad kan vi lære om vores fælles fortid?

Vikingeskibsmuseets marinarkæologer har været i magasinerne og har her hentet en række særlige fund, der er udgravet fra bundet af havet omkring Danmark. Nogle af genstandene har ligget under vand i mange, 1000 år og opbevares derfor i vandkar, for ikke at forgå. En række af fundene er det muligt at få lov til at røre ved og se helt tæt på – hvis man altså et frisk på at få våde hænder. Smag på fortiden Nogle gange er det nogle – på overfladen – undseelige fund, der giver arkæologerne overraskende, ny viden.

I forbindelse med udgravninger af den store vikingehandelsplads ‘Birka’, der ligger tæt ved Stockholm i Sverige, har arkæologer fundet nogle sortbrændte, forkullede klumper. Ved analyser af den sorte substans har det vidst sig, at der er tale om 1000 år gamle rester af brød, der må have været tabt i ildstedet af de vikinger, der boede på handelspladsen. Brødresterne er bevaret helt til i dag, netop fordi de var brændt til kul. Og analyserne kunne ikke bare fortælle, at det var rester af brød – også ingredienserne kunne bestemmes i flere af klumperne.

Derfor kan vi i dag ‘smage på fortiden’, når vi genskaber dejen og derefter bager den til små fladbrød over bål. Vi kalder det for ‘Birka-kiks’, og i påskeferien kan alle museumsgæster selv bage med i det store vikingetelt på plænen foran Vikingeskibshallen. Opdagelses-skattejagt – Vil du være fortidsdetektiv? Vikingeskibsmuseet udstiller de fem originale vikingeskibe, der blev udgravet for 60 år siden. I dag ved vi, at skibene blev brugt til vidt forskellige opgaver. Nogle af dem til krig, andre til handel og et til dagligdagens tansport og fiskeri. Alt det ved vi, fordi forskere har studeret skibene gennem de seneste 60 år. I påskeferien har museet lavet en særlig opdagelses-skattejagt, hvor man skal finde spor på de originale skibe, der fortæller om skibenes brug. Alle, der løser opgaven får en kopi af en ting fra vikingetiden i præmie.

Program for påskeferieaktiviteterne:

10.30 – 15.30: Arkæologisk workshop – ’Kom tæt på fortiden’

10.00 – 16.00: Opdagelses-skattejagt: ’Bliv fortidsdetektiv’

11.00 – 11.40: Familierundvisning – Ta’ med på handelstogt

14.00 – 15.30: Udendørs workshop: Bag vikingekiks over bål

Vikingeskibsmuseet har åbent alle dage kl. 10.00 – 16.00.

Lørdag den 9. april til mandag den 18. april 2022

Aktiviteterne er tilrettelagt for familier med børn i alderen 6-14 år.

Åbent dagligt: 10.00 – 16.00

I arkæologens fodspor: 10.30-15.30

Arbejd med vikingeskelettet – hvor gammelt er skelettet, hvilket køn, rig/fattig. Mærk ægte genstande, udgravet fra havbunden af vores marinarkæologer.

Bliv fortidsdetektiv

Opdagelsessættet koster 25,00 kr. og udløser en flot præmie, når opgaverne er løst.

Rundvisninger på dansk og engelsk: Familierundvisning på dansk: kl. 11.00 Rundvisning på engelsk: kl. 13.00

Bag Birkakiks i vikingetelt på plænen: 14.00-15.30

Entré:

Familiebillet for 2 voksne og alle børn under 18 år: 230 DKK

Voksne: 125 DKK

Sæsonkort: 180 DKK

Børn 0-17 år: Altid gratis entré

Vikingeskibsmuseet i Roskilde finder I på adressen Vindeboder 12, 4000 Roskilde.

 

Copyright Vikingeskibsmuseet i Roskilde