Scandic Roskilde Park lancerer denne sommer en helt særlig bisque. Bisquen er lavet af den lille uønskede strandkrabbe, der normalt anses som bifangst og et spildprodukt. Strandkrabben ødelægger biodiversiteten i havene, men fortryller smagsløgene, når den anvendes som bisque.
Suppenyheden er udviklet i samarbejde med Reduced, der er specialister i at udnytte de råvarer, fødevareindustrien normalt kasserer. Scandics nye krabbebisque er den første af en række madspildsreducerende supper og serveres i sommermånederne i hotelrestauranten på Ved Ringen 2.
Denne sommer kan gæster på Scandic Roskilde Park se frem til en smagsoplevelse udover det sædvanlige. Frem til midten af august serverer hotellets restaurant nemlig en helt særlig bisque af strandkrabbe.
Med 12 milliarder strandkrabber i de danske have udgør krabben et problem for både havmiljø og fiskeri. Krabberne spiser den føde, andre bunddyr og fisk lever af, ødelægger fiskernes net og truer andre eksisterende dyrearter. Normalt udgør strandkrabben et spildprodukt, når den som ufrivillig bifangst hives op af fiskerne.
Det glæder derfor Scandic i Roskilde, at de med den nye sommerret både kan undgå spild, være med til at nedbringe bestanden og samtidig servere en delikat à la carte-suppe for gæsterne:
“Normalt kasseres den lille krabbe, når den fanges, men den er helt optimal at bruge i skaldyrsfond og supper. Jeg er glad for, at vi nu kan udnytte de krabber, der ellers er bifangst og en overskydende ressource til at skabe ny velsmagende sommermad til vores gæster. Vores køkkenchef har kræset for smagsoplevelsen, og jeg håber og tror, det bliver en populær ret her i sommerferien,” siger Nicholine Treldal, der er General Manager for Scandic Roskilde Park.
I Danmark har der ikke tidligere været tradition for at udnytte de små uønskede strandkrabber i madlavningen, mens det franske, spanske og italienske køkken i mange år har anvendt strandkrabber til skaldyrsretter.
Flere madspildsreducerende supper på vej
Strandkrabbebisquen er den første af en række madspildsreducerende supper, som Scandic har udviklet i samarbejde med fødevarevirksomheden Reduced, der har specialiseret sig i at lave fond af fødevareindustriens sidestrømme – lokale råvarer, som er tilovers og derfor smides ud.
Arbejdet med madspild er dog ikke nyt for Scandic Roskilde Park. Som Svanemærket hotel har man de senere år intensiveret arbejdet med at reducere eget madspild, og sammen med Reduced tages madspildsindsatsen skridtet videre.
“Vi har længe haft fokus på at nedbringe madspildet her på hotellet – et arbejde, som vores nyinstallerede madspildsværktøj blandt andet bidrager positivt til i hverdagen. Samarbejdet med Reduced gør det muligt at tage madspildsarbejdet med ud i næste led og udnytte gode danske råvarer, som ellers bliver kasseret,” fortæller Nicholine Treldal.
Den nye krabbebisque serveres i hotellets restaurant frem til midten af august. Hotellet oplyser, at suppemenuen udskiftes hver anden måned. Flere nye suppevarianter er på tegnebrættet, og strandkrabbevarianten vil igen være at finde på menukortet i restauranten på Scandic Roskilde Park senere på året.