Med fodbold som fællesnævner skaber Roskilde Kommune kompetencer hos unge i kommunen, der gør dem bedre til at begå sig på jobmarkedet og i uddannelsessystemet.

Lækker aflevering!
Udmærket!
Godt arbejde!

Foto ABW

Opmuntringerne flyver gennem luften mellem spillerne på kunstgræsbanen i Svogerslev Boldklub denne fredag morgen. 10 spillere med fuld entusiasme på ord og kropssprog. Det ligner en ganske almindelig træning i den lokale fodboldklub. Men det handler om noget helt andet. Det handler om at blive bedre til at begå sig på jobmarkedet. Eller få inspiration og motivation til at tage en uddannelse.

Rasmus Lundberg er konsulent i NextWork, der er et tilbud under UngeGuiden i Roskilde Kommune. Her kommer unge under 30 år, der har brug for uddannelseshjælp eller kontanthjælp.

Fællesskab og succesoplevelser
I samarbejde med Roskilde Kommune og Dansk Boldspil-Union (DBU) kører Rasmus Lundberg og NextWork projektet ”Fodbold for fremtiden” som et frivilligt tilbud til unge tilknyttet NextWork, hvor de med fodboldtræning i faste rammer bliver bedre deltagere på job- og uddannelsesmarkedet.

– Det handler om fællesskab og succesoplevelser. De unge lærer at få en god struktur på hverdagen. Og de kommer i form. Det får man selvtillid af, og så får de lyst til at prøve mere, siger Rasmus Lundberg.

Han betoner vigtigheden af, at de unge bliver mødt af nogen, der tror på dem. Og ”Fodbold for fremtiden” handler slet ikke om at være god til fodbold. Det handler om at være med.

– De unge har selv skabt en anerkendende kultur omkring forløbet. Og vi taler også om, hvordan de kan tage det, de oplever, med over i en praktik. Vi taler om, hvordan man er social på arbejdsmarkedet.

I begyndelsen af projektet blev der lagt vægt på, at fodboldtræningen ikke måtte tage energi fra de øvrige indsatser i NextWork som jobpraktikker, samtaler i netværksgrupper og matchevents med virksomheder. Men den bekymring var ubegrundet.

– Vi fandt ud af hurtigt, at det her fodbold ikke tager energi fra de unge. Det GIVER energi. Og motivation. Og de har heller ikke travlt med at komme hjem efter træning, men bliver hængende og snakker sammen, fortæller Rasmus Lundberg.

Helt nede på jorden og naturligt
Han forklarer, at NextWork og ”Fodbold for Fremtiden” er et tilbud for unge mellem 18 og 30 år i Roskilde Kommune, der ikke lige kan finde et job. De søger en ydelse fra det offentlige – kontanthjælp eller uddannelseshjælp. De har måske siddet hjemme et stykke tid og har ikke lige overskud til at komme ud.

– Det er typisk folk, der har brug for en hjælpende hånd til at komme i gang. Der er mange af dem, der har en udfordring, hvor det for eksempel er svært at komme ud blandt mennesker. Hos os er det hele lidt mere nede på jorden og naturligt, og i vores netværksgrupper er der mange, der kan spejle sig i hinanden, fortæller Rasmus Lundberg.

28-årige Jennifer Føhns Cardell er en af dem fra NextWork-gruppen, der har valgt fodboldtræningen til. Men først sagde hun nej.

– Jeg var i en netværksgruppe om onsdagen, og ville egentlig gerne spille fodbold. Men jeg kunne ikke lige overskue at skulle til Svogerslev, fordi jeg bor inde i Roskilde, fortæller Jennifer.

Hun blev sygemeldt for to år siden midt i et uddannelsesforløb, og fik diagnosen ADD. Derfor har der været en del medicin, som skulle passes ind i en ny hverdag med netværksgrupper og praktikker i NextWork. Så det var lidt svært for Jennifer at overskue også at gå til fodbold.

– Så rykkede det til Roskilde-hallen, og Rasmus kontaktede mig igen. Og så ville jeg gerne give det et skud. Og siden har jeg været med og har trænet mandag og fredag, siger Jennifer.

De troede på mig
Hun er ikke i tvivl om, at ”Fodbold for fremtiden” har gjort en forskel for hende.

– På mange områder. Det hjælper jo til, at man kan komme ud i et fælleskab. Jeg gik hjemme og var sygemeldt, og så sker der jo ikke så meget. At man så kan komme til fodbold, giver jo på en sjov måde én lyst til at komme ud. Det er nemlig et rart miljø at komme i. Vi er jo ligestillede og har alle et kendskab til, hvorfor vi er, hvor vi er, fortæller hun.

Jennifer Cardell har også fået foden inden for på arbejdsmarkedet gennem NextWork og ”Fodbold for Fremtiden”. Hun har været ude i jobpraktik i forskellige fag, og lige nu er hun pædagogmedhjælper i en vuggestue. Og gennem ordningen om de såkaldte småjobs nu med så mange timer, at hun næsten ikke har tid til fodboldtræningen mere.

– Da jeg kom til infomøde om de her småjobs, vidste jeg ikke, om jeg var klar til det. Men NextWork fortalte, at jeg var inviteret med, fordi DE troede på, at jeg godt kunne. Og det betød meget, at der var andre, der troede på mig. Det gør jeg ikke så meget selv, siger Jennifer og tilføjer:

– Jeg havde otte-ti timer i vuggestuen, inden jeg startede. Nu er jeg på 27 timer. Jeg var nervøs for, om jeg kunne klare det store spring. Men indtil videre er det gået over al forventning. Skulle jeg selv have tænkt på det her med småjobs, havde jeg nok sagt nej. Men at de sagde, at de troede på, at jeg kunne, gav mig mod til at sige: Så gør jeg det.”

NextWork-konsulent Rasmus Lundberg fortæller, at det er vigtigt, at de unge behandles med tålmodighed og får god tid. Og får mulighed for at prøve ting af, der vækker deres nysgerrighed. Hvad enten det er børnepasning eller fodbold.

Det gør en forskel
Et godt eksempel er, at deltagerne på ”Fodbold for Fremtiden” har fået tilbudt et grundlæggende C1-trænerkursus. Næsten alle deltagere meldte sig til det, og med et C1-trænercertifikat kan de nu træne helt unge mennesker. Og en fra fodbold-gruppen har på grundlag af det lavet sit eget fodbold-fitness-kursus i Svogerslev, som hun er med til at stå for.

Rasmus Lundberg er da også overbevist om, at ”Fodbold for Fremtiden” gør en forskel.

– Vi giver dem tid til at tage deres valg. Og vi kan fortælle dem, at der også kan være andre veje at gå. Vi vil også gerne have, de bruger hinanden og hinandens erfaringer. For det er jo også fedt at være den, der giver nogle andre noget, siger Rasmus Lundberg.

”Fodbold for fremtiden” kører 26 uger ad gangen, og det er foreløbig planlagt til at fortsætte året ud. Men Rasmus Lundberg håber, at samarbejdet om projektet mellem UngeGuiden, Roskilde Kommune og DBU bliver forlænget yderligere.

Kilde.