Friluftsrådet står over for en stor opgave med at sikre, at vi får god adgang til de mange nye naturområder som de lokale treparter skal levere, og her kan du være med til at gøre en forskel. Har du en ide til placering af vådområder, bålpladser eller nye stier? Så kom med til årsmøde i dit lokale friluftsråd.

Foto ABW

2025 bliver et afgørende år for naturen og for friluftslivet. Den grønne trepartsaftale baner vejen for en historisk omlægning af landbrugsarealer til skov og natur, som er helt nødvendig. Friluftsrådet vil arbejde for, at der bliver gode muligheder for friluftsliv i nye skov-og naturområder, for uden god adgang og faciliteter, som inviterer til oplevelser og fællesskab, mister vi en vigtig mulighed for at styrke vores allesammens trivsel, sundhed og naturdannelse. Vilkårene for at dyrke friluftsliv er nemlig ikke lige gode overalt i landet, og derfor er det oplagt, at de mange nye naturarealer, som skal finde plads på danmarkskortet, også bliver brugt til at styrke friluftslivet.

I løbet af de næste måneder er der årsmøde i dit lokale friluftsråd, hvor du bl.a. kan høre om Friluftsrådets arbejde med Den Grønne Trepart og få indflydelse på prioriteringen af indsatser i 2025. Og hvis du brænder for et særlig friluftstema er du velkommen til at byde ind. Det kan være, at der er behov for nye stier, bedre adgang til skovene, broer og udsigtstårne i moser eller ådal, mountainbikespor eller flere shelters i dit nærområde.

På årsmødet er der også valg til bestyrelsen og mulighed for at netværke med ildsjæle fra mange forskellige organisationer.

Dine input er politisk valuta
Dit lokale friluftsråd arbejder for at skabe de bedste vilkår for friluftslivet i din kommune, og det er uanset om du er medlem af en forening eller om du dyrker friluftsliv uden et medlemskab. Her arbejder lokale ildsjæle for at påvirke kommunernes prioritering af friluftsliv, for kommunerne har et kæmpe ansvar for, hvilke muligheder vi hver især har for at komme ud i naturen. Det kan fx være i forhold til udvikling af nye naturområder, friluftsliv i børns hverdag, naturbeskyttelse, friluftsliv i klimatilpasningsprojekter eller tilgængelighed til naturen for mennesker med handicap. Kommunerne får også en centrale rolle i de lokale treparter, som får brug for kvalificerede input fra friluftslivets foreninger.

For at kunne tale din og det samlede friluftsliv sag har dit lokale friluftsråd brug for at høre din mening. Så kom og del dine ideer, når der er årsmøde i dit lokale friluftsliv. Jo flere input, jo bedre løsninger kan Friluftsrådet spille ind til politikerne i din kommune, til de lokale treparter, møder med fonde mv. Du kan se, hvornår der er årsmøde i dit lokale friluftsråd her.

Hvad er et årsmøde?
Èn gang om året holder de lokale friluftsråd et årsmøde for alle, der er interesseret i natur og friluftsliv. Årsmødet består af oplæg og diskussioner af, hvilke emner og indsatser der skal være i fokus for det lokale Friluftsråd det følgende år. Det er også på årsmødet, at der bliver nedsat temagrupper. Temagrupper kan dog også nedsættes løbende efter behov.

På årsmødet er der ligeledes valg til bestyrelsen, som består af formand, kommunekoordinatorer og evt. øvrige poster. Medlemmerne vælges for to år ad gangen. Alle der er medlem af en forening under Friluftsrådet kan stemme og stille op til bestyrelsen.

Kilde Friluftsrådet.