Før du pakker bilen med skiudstyr og kører på vinterferie i udlandet, er der en række forberedelser, der kan betale sig, hvis du vil undgå at ringe efter vejhjælp.
Når danskerne kører på vinterferie, bliver der travlt ved telefonerne hos SOS International, som via Rødt Kort-ordningen varetager vejhjælp i udlandet. Sidste år rykkede de ud omkring 1.400 gange i vinterferiesæsonen.
I halvdelen af tilfældene skyldtes nedbruddet enten mekaniske problemer med eksempelvis motor, kobling eller gear eller problemer med bilens batteri, viser en opgørelse over sager i uge 4 til 9 i 2019. Færdselsuheld er årsagen i 10 procent af de tilfælde, hvor SOS International yder vejhjælp i udlandet.
Sæt dig ind i lokale forhold.
Inden afgang er det en rigtig god ide at undersøge lokale forhold og sætte sig ind i de forskellige landes love og regler for, hvad der skal medbringes af sikkerhedsudstyr.
I Norge kræves det for eksempel, at du skal være sikret i forhold til føret, og det kan betyde, at du får brug for snekæder. Ud over at pakke snekæderne, er det et godt tip at prøve at prøve at montere dem derhjemme.
Skal du køre i glat føre, bør mønsteret på dine dæk være mindst 3-4 millimeter, hvilket også er lovpligtigt i nogle lande. Herhjemme er mindstekravet 1,6 millimeter.
Få bilen tjekket af værksted.
Når motor, gear eller kobling sætter ud, er det ofte, fordi bilen belastes mere end normalt. Derfor skal du starte med at sikre, at bilen er klar til den øgede belastning.
– Den kan sagtens køre fint i hverdagen. Men når man kører langt eller en tur gennem bjergene i en bil, der er fyldt godt op, så kan den blive presset, og det er ofte her, fejlene viser sig siger Anette Bjørn Juncher, der er operationel manager for Rødt Kort-ordningen hos SOS International.
Send derfor bilen til et serviceeftersyn, inden du skal afsted, hvis ikke du har haft den forbi en mekaniker for nylig – og fortæl, at du er på vej på ferie.
Et andet hyppigt problem er batteriet, der sætter ud i kulden. Du kan eventuelt få værkstedet til at måle kapaciteten på batteriet, og få det udskiftet, hvis det trænger.
Tank diesel på destinationen.
Kulden kan også blive et problem, hvis du kører dieselbil. For når dieselolien køles meget ned, kan den fryse, og så kan bilen ikke starte. I værste fald kan det føre til skader på motoren. – I stedet for at fylde tanken hjemmefra kan man med fordel tanke den lokale diesel på feriedestinationen, siger Anette Bjørn Juncher.
I de fleste meget kolde lande er diesel nemlig tilføjet additiver, som gør, at den ikke fryser.
I vintersæsonen 2019 fik flest danskere vejhjælp via Rødt Kort ordningen i Tyskland, Sverige og Norge. Langt de fleste nedbrud i vinterferiesæsonen sker i den store vinterferieuge, uge 7. Hele 30 procent af alle sæsonens nedbrud skete i uge 7.
Rødt Kort:
Bilister med kaskoforsikring hos de forsikringsselskaber, der er med i Rødt Kort-ordningen, er dækket for vejhjælp i udlandet
Rødt Kort gælder i de 28 EU-lande og knap 30 lande uden for EU
Assistancen omfatter bl.a. vejhjælp på stedet, bugsering og hjælp til at komme videre eller hjem
Vejhjælpen kan tilkaldes til nøjagtig GPS-lokation med Rødt Kort-appen