Når Roskilde Dyrskue slår portene op fredag den 30. maj til den 1. juni, bliver det med fyldte stande, masser af dyr og glade udstillere, der er klar til at tage imod tusindvis af gæster. I tre dage samler dyrskuet landbruget, fødevarerne, maskinerne og en masse uddannelser til et fælles rum fyldt med faglighed, formidling og oplevelser.
Udover stande der er relateret til landbruget og hestefolket, er der også masser for haveejerne og for dem, der gerne vil shoppe gode tilbud.
“Vi står med et dyrskue, der favner bredere end vi tidligere har set. Dyrene, maskinerne, maden, uddannelserne – det hele spiller sammen og skaber en helhedsoplevelse, hvor både faglighed fællesskab og formidling får plads,” siger Camilla Dupont, direktør for Roskilde Dyrskue.
Over 1.500 dyr er tilmeldt årets dyrskue, og samtlige stande er udsolgt – både i Maskinudstillingen, Erhvervsudstillingen og den populære fødevareudstilling i Spisekammeret, der igen i år også har stande uden for hallen.
Gårdspladser med liv og læring
På alle gårdspladserne inviteres gæster i alle aldre indenfor i det moderne danske landbrug. Her kan man komme tæt på dyrene, prøve kræfter med klassiske landbrugsaktiviteter og opleve engagerede unge og erfarne fagfolk formidle viden med hænderne – og hjertet. F.eks. står studerende klar i Grisestalden, når de dissekerer grisehjerter sammen med børnene, eller viser hvordan koens yver fungerer. Mange steder på dyrskuets gårdspladser står landmænd klar til at fortælle om alt fra korn til kvæg eller om de nye klimaspots, der i år er en oplevelse, hvor formidling og fakta møder den grønne dagsorden. På gårdspladserne sættes der spot på eksempelvis CO₂-aftryk i maden – fortalt så både børn, unge og voksne kan være med.
Smagsoplevelser og kulinarisk inspiration
I Spisekammeret er der både smag og substans på programmet. Hver dag kl. 14.00 giver kokken VegAnna inspiration til, hvordan man kan bringe mere grønt ind i madlavningen, mens konditor Mette Blomsterberg hver dag kl. 11.00 deler ud af hendes bedste tips & tricks, når hun med sin store faglighed viser, hvordan én grundkage kan bruges i flere skønne variationer. Begge deltager i oplæg og smagsdemonstrationer, og hele området summer af madglæde og aktiviteter hele weekenden.
Uddannelser i centrum
Uddannelserne, der er blevet dyrskuets 4. ben, spiller en stor rolle på dyrskuet. Over 30 forskellige erhvervsuddannelser er repræsenteret – fra gartner og ernæringsassistent til maskinfører, tømrer, hestemanager og landmand. Eleverne deltager aktivt med stande, aktiviteter og faglige indslag og er synlige rundt omkring på pladsen og i området Fremtidens Håndværkere.
Der bliver rig lejlighed til at se unge talenter i aktion. På Maskingårdspladsen dyster nogle af landets dygtigste unge i Danmarks Bedste Lærlinge – hele to mesterskaber afholdes i år ”Bedste landbrugs-maskinmekaniker” og ”Bedste entreprenørmaskinmekaniker”. Og på området Fremtidens Håndværkere afholdes DM i brolægning, hvor faglighed og præcision bliver en seværdig sportsgren i sig selv.
Maskiner, underholdning og aktiviteter for hele familien
Maskininteresserede vil ikke blive skuffede. Den største maskinudstilling i dyrskuets historie folder sig ud på pladsen med alt fra klassiske traktorer til ny teknologi. Og så er der selvfølgelig de to store publikumsmagneter – traktortræk og Det Store Hesteshow.
Kommer man med mindre børn er 4H området fyldt med aktiviteter. Og er man bidt af landbrugets store maskiner bør man lægge vejen forbi Farming Simulator hallen – computerspillet, der bringer landbruget hjem i stuerne.
Roskilde Dyrskue 2025 bliver en weekend, hvor hele Danmark samles om landbruget, fødevarerne, håndværket og fællesskabet.
