Alt for få alkoholafhængige modtager behandling for deres sygdom, og det koster dyrt for de afhængige, deres pårørende og samfundet. Fonden Novavi – Danmarks største behandlingsorganisation for alkohol- og stofmisbrug – sætter derfor nu særlig fokus på vigtigheden af, at pårørende hjælper alkoholafhængige til behandling.
“Havde min søster ikke sendt mig i behandling med hård og kærlig hånd, var det nok endt galt.”
Indtil for fem år siden var 55-årige Tonny Erichsen en del af statistikken på 150.000 danskere, der kæmper med alkoholafhængighed. Dertil kommer de knap 600.000 danskere, som har et skadeligt alkoholforbrug. Det betyder, at endda rigtig mange danskere kender en, der drikker for meget. Alligevel er det kun 10 procent af alkoholafhængige, som modtager behandling.
Derfor sættes der i uge 40 igen fokus på alkoholafhængighed og de vidtrækkende konsekvenser, som det medfører – for den alkoholafhængige, de pårørende og samfundet. Under overskriften ‘Kender du også en, der drikker for meget?’ stiller Novavi i år særligt skarpt på vigtigheden af, at pårørende griber ind – blandt andet med en flash mob på Københavns Hovedbanegård.
Skjult og skamfuld folkesygdom.
Sundhedsstyrelsen anslår, at der i gennemsnit går 10-12 år, før en alkoholafhængig modtager behandling for sin sygdom. Og det er både dyrt for den alkoholafhængige, de pårørende og samfundet.
“Alkoholafhængighed er en dybt alvorlig sygdom på linje med kræft, hjertekarsygdomme og diabetes. Og det er en folkesygdom. Alligevel tør vi ikke snakke om den. Det er med til at opretholde det tabu, som får alkoholafhængige til længe at skjule og skamme sig over deres sygdom,” forklarer Nanna Døssing, læge og behandler hos Novavi.
Den manglende behandling sætter da også sine spor. Hvert år har statskassen udgifter på 13 milliarder kroner til alkoholrelaterede sygdomme. “Det er i virkeligheden helt vildt, at vi som samfund ikke allerede yder en langt større indsats for at hjælpe denne patientgruppe hurtigt i behandling,” siger Nanna Døssing.
Pårørende kan sikre livsvigtig tidlig behandling.
Skal man lykkes med at få flere alkoholafhængige i behandling – og helst tidligt i forløbet – er de pårørende særligt vigtige. “Hvis man først er på vej ud i dyb afhængighed, kan det være afsindigt svært for den drikkende at opsøge hjælp. Derfor er det enormt vigtigt med pårørende, der er opmærksomme og opsatte på at hjælpe og opsøge den livsvigtige behandling tidligst muligt,” forklarer Nanna Døssing. Netop sådan en pårørende havde Tonny Erichsen. “Jeg fik stillet et ultimatum om, at det var alkoholen eller familien. Og der ved man selvfølgelig godt, hvad der er vigtigst. Mit held var, at min søster greb ind, tog styringen og kørte mig direkte til behandling hos Novavi,” fortæller han.
Viden skal give ramaskrig.
Hos Novavi sætter man denne gang fokus på problematikken med en stort anlagt flash mob på Københavns Hovedbanegård. Den skal udbrede viden om emnet og hjælpe et tiltrængt ramaskrig på vej. “Vi skal arbejde utrætteligt for at udbrede viden om sygdommen, og det her er endnu et led i den indsats. Vi skal starte den svære samtale som samfund. Hvis det kun var 10 procent af landets kræftpatienter, der fik behandling, ville der være et fuldt berettiget ramaskrig. Det ramaskrig håber vi på snart at få på alkoholområdet,” slutter Mikael Jakshøj, direktør i Fonden Novavi.