I 17.476 af Roskildehjemmene vil der være budt ind til årets store julefest, men med 300.000 løse nåle i et gennemsnitligt juletræ betyder det, at hjemmet skal have den helt store skrubbetur, inden det ringer på døren.
December måned er for de fleste lig med julepynt, julefrokoster, familiefester og nytårsgæster. Af en Yougov-undersøgelse på vegne af Home fra sidste år fremgik det, at 44 procent af danskerne, svarende til 17.476 roskildensiske husstande, fejrer julen i eget hjem.
Det betyder også, at hjemmet skal gøres rent og gæsteklart, og selvom rengøring for mange er en sur, sur pligt, så betyder husgæster ifølge Bolius’ rengøringsundersøgelse fra 2017, at lige over en tredjedel af danskerne gjorde rent, primært fordi hjemmet skal fremstå pænt overfor gæster.
– Et rent hjem betyder meget for, hvordan vi præsenterer os overfor andre. Og der er støvsugeren næsten uvurderlig, hvis du skal nå hele hjemmet igennem. Men selv en professionel støvsugersælger som jeg må da indrømme, at det ikke er støvsugningen i sig selv, som er særligt interessant. Det skal for det meste bare overstås og gerne så let som muligt, siger Nicole Kiel Broch, administrerende direktør og tredje generation i støvsugerkæden Støvsugerbanden.
Fire støvsugerregler du skal overholde
Når netop støvsugningen måske ikke er det mest interessante indslag i hverdagen, så er der nogle vigtige regler, som gør støvsugningen lettere at komme igennem. Det fortæller Støvsugerbandens direktør:
– Hvis støvsugerapparatet spiller, så er der ingen grænser for hvor mange serpentiner og grannåle den kan spise. Omvendt er der ikke noget værre end at trække maskinen hen over den samme nullermand tre gange uden resultat. Så husk at give apparatet den en kærlig hånd en gang i mellem. Det sparer de fleste for besvær på den lange bane.
Vedligeholdet kan ifølge Nicole Kiel Broch koges ned til fire lette punkter, som sparer støvsugningen i længden.
Skift posen. Hvis støvsugeren ikke længere kan løfte en fjer, så er det formentlig på tide at få skiftet posen. Her skal man være opmærksom på ikke bare at købe poser af samme mærke som støvsugeren, men også poser som passer til netop din støvsugermodel, da bestemte støvsugere kun tager visse typer af støvsugerposer.
Husk filteret. Det er let at glemme de to filtre på støvsugeren, da de ikke bliver fyldt med skidt på samme måde som posen. Det tyndeste er posefilteret, mens det større er HEPA-filteret, hvor al udstødningsluft bliver blæst igennem. Det skal gerne skiftes mindst én gang om året. Spiller filtrene ikke, så kan det mærkes på indeklimaet og helbredet.
Støvsug støvsugeren. Bare i ny og næ, så gå maskinen igennem. Pil pose og filter fra og tjek efter, at der ikke sidder en hårbolle eller en gren på tværs inde i maskinen, som har ramt forbi posen. Og tag støvsugerhovedet af, og få støvsuget alt det skidt væk, som har sat sig fast i børster og lameller ved hovedet. Det betaler sig med det samme.
Reparér din maskine. Støvsugere består af mange mekaniske dele, og selvom man gør alt rigtigt, så bliver de slidt ned og går i stykker til sidst. Men i stedet for at købe nyt, så er det næsten altid bedre økonomisk og for miljøet, at trække det gamle apparat ned på et værksted, og se om de ikke kan puste liv i den gamle maskine