Spritkørsel koster hvert år liv i trafikken. Nu viser en ny undersøgelse, at hver tredje dansker kender en person, som de tror eller ved jævnligt kører spritkørsel.
Højsæsonen for julefrokoster med rigeligt af de våde varer er på trapperne. Heldigvis ved de fleste danskere godt, at trafik og alkohol ikke er en god cocktail, men desværre er der stadig for mange, der ind imellem tager chancen og sætter sig bag rattet, selvom de har fået for meget alkohol.
Selv om antallet af spritbilister er faldet over årene, er spritkørsel desværre stadig et problem på vejene. Det kan gøre en forskel, at vi alle bliver bedre til at gribe ind, hvis en person vil køre efter at have drukket for meget alkohol, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.
Det er svært at sige fra over for svigerfar.
Hele 94 % af danskerne tager afstand fra spritkørsel, viser tal fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden. Men det er ikke altid ensbetydende med, at det er let at gribe ind, hvis man ser en beruset person finde bilnøglerne frem. Det er især svært at gribe ind over for chefen, kollegerne og svigerfar, når de har drukket så meget alkohol, at der er tvivl om, hvorvidt de må køre bil.
Sådan blander du dig.
For at få flere til at blande sig, har Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden udarbejdet en række gode råd, der skal få flere til at gribe ind, hvis en person vil køre efter at have drukket for meget alkohol.
I situationen kan det virke grænseoverskridende at blande sig, men man skal huske på, at man gør folk en kæmpe tjeneste, hvis man sørger for, at de ikke kører spritkørsel. Tilbyd dem at overnatte, en taxa hjem eller sørg for at have nogle spændende alkoholfrie drinks, siger Dorte McGugan Pedersen, udviklingschef i TrygFonden.
Sådan sikrer du, at en person ikke kører spritkørsel efter festen/middagen.
Før festen:
– Aftal hvem der kører hjem, før der serveres alkohol.
– Tilbyd overnatning.
– Sørg for alkoholfrie drinks til bilisten. Se opskrifter på drinks
Under/efter festen:
– Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden i at sige fra.
– Sørg for at han/hun altid har alkoholfrie drikkevarer.
– Fortæl ham/hende, at du har det skidt med, at han/hun kører.
– Forsøg at tale ham/hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne.
– Ring efter en taxa og lån evt. ham/hende penge til taxaen.
– Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket.
Her kan du læse hvor lang tid det tager at forbrænde alkohol.