180 lokale skoleklasser har dette skoleår været på ”Bliv Skjoldunge”-tur i Nationalpark Skjoldungernes Land. Nu kan der igen bookes ture.
I dette skoleår har Nationalpark Skjoldungernes Land afholdt 180 Bliv Skjoldunge-ture for 3.- 7 klasser i Lejre, Roskilde og Frederikssund kommuner. Det er sket i samarbejde med besøgssteder og de tre kommuner. Nu kan lærere igen booke Bliv Skjoldunge-ture. Næste skoleår udbydes nemlig hele 300 Bliv Skjoldunge-ture.
Natur og kultur i børnehøjde
Måske har du lagt mærke til dem. Klassevis af skolebørn, som bevæger sig omkring i landskabet på ekspedition i Nationalpark Skjoldungernes Land. Det er Skjoldunger, skolebørn fra 3. – 7. klasse, som er i fuld gang med at udforske naturen og kulturhistorien i deres egen egn.
Nogle klasser lærer at bruge en fuglekikkert og tæller fugle ved fjorden. Andre klasser undersøger livet i bækken med røjser, net og stereolupper. Atter andre sætter sejl på et vikingeskib, slår reb af lindebast – eller undersøger, hvordan de gamle sagn om Skjoldungerne kan spores i arkæologien ved Gl. Lejre.
Der er også tangture, hvor eleverne eksperimenterer med tang som fødevare, skovture, hvor eleverne laver mad over bål – eller biodiversitetsture, hvor eleverne undersøger skovens mangfoldighed. Du kan læse mere om Bliv Skjoldunge og finde turbeskrivelser, materialer og booking på www.nationalparkskjoldungernesland.dk.
Både tur og sidemandsoplæringskursus
Bliv Skjoldunge-turene skal på én gang give børnene vigtige oplevelser, erfaringer, læring og viden – og samtidig fungere som kurser, der giver lærerne lyst til og mod på at arbejde med udeskole til hverdag og bruge nationalparken som klasseværelse.
Til hver Bliv Skjoldunge-tur er knyttet en naturvejleder eller et besøgssted, som står for formidling på stedet i samarbejde med læreren.
Før turen kan læreren hente et undervisningsmateriale, som klassen kan bruge til forberedelse i skolen, til indsamling af data på turen – og til bearbejdning på skolen. Det betyder, at eleverne er skarpe, når de kommer ud i felten og ved noget om det tema, de skal ud at undersøge.
I samarbejde med VIA University College og Absalon har nationalparken udarbejdet en lærervejledning og didaktik for Bliv Skjoldunge-konceptet.
Bliv Skjoldunge – et samarbejdsprojekt
Bliv Skjoldunge-ture og materialer er blevet til i et samarbejde mellem nationalparken, ROMU, Boserupgård Naturcenter, Vikingeskibsmuseet, Roskilde Oplevelseshavn og Roskilde Domkirke, samt Lejre, Roskilde og Frederikssund kommuner.
Lejre Kommunes Grøn Generationslærere og deres klasser har været med til at udvikle ture, koncept og materialer via pilotture og evalueringsmøder. Frederikssund Kommune har gjort Bliv Skjoldunge til en del af kommunens naturfagsindsats, så alle 3. – 7. klasser i kommunen kommer på tur i 2021/22 og 2022/23.
Booking af næste skoleårs ture
Booking af næste års ture foregår via et bookingsystem, som er åbent frem til den 25. juni 2022 klokken 12. Der er afsat 60 ture til skoler i Lejre Kommune og 60 ture til Roskilde Kommune. De bookes efter først-til-mølle princippet. Der er afsat 180 ture til alle klasser i Frederikssund Kommune. De bookes bare.
Bliv Skjoldunge er støttet af Udlodningsmidler til Friluftslivet.